d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Artur Olesch, ambasador digitalnog zdravstva: “Digitalizacija može transformirati onkološku skrb” (PRIME HFD)

 

Artur Olesch je poznati digitalni zdravstveni novinar i savjetnik , istraživač , slobodni urednik i bloger , medicinski pisac , MedTech zagovornik. Kada je riječ o digitalnom zdravstvu u kontekstu  onkološke skrbi, izjavio je sljedeće: 

“Digitalizacija transformira zdravstvo i medicinu u mnogim područjima, omogućavajući bolje donošenje odluka, bolje ishode liječenja pacijenata, te podržava onkološke bolesnike u njihovom svakodnevnom životu. Sustavi umjetne inteligencije (AI) mogu analizirati medicinske slike i detektirati tumorske stanice u ranom stadiju, što je kritično za uspješan tretman. AI je kao „dodatni par“ očiju za radiologa u pregledavanju stotina MR ili RT nalaza bolesnika, nadopunjava ljudske vještine i znanje. Korištenjem velikih baza podataka (Big Data),  moguće je individualizirati liječenje – sustavi za „machine learning“ analiziraju podatke u anonimiziranim elektroničkim zdravstvenim kartonima pacijenata diljem svijeta u potrazi za sličnim kliničkim slučajevima. Virtualna stvarnost pomaže kliničarima u planiranju i izvođenju operacija. Svakako moramo spomenuti jednostavno ali praktično rješenje kao što je elektronski zdravstveni karton (Electronic Medical Records) dopuštajući liječniku pristup do podataka pacijenta kako bi se koordinirale aktivnosti svih stručnjaka uključenih u skrb pacijenta.

 

 

Iz perspektive pacijenta, telemedicinska skrb omogućuje pacijentima budu u stalnom kontaktu s liječnikom. To daje vrlo smisleni osjećaj sigurnosti pacijentima tijekom boravka u kući, izvan ordinacije ili bolnice. Tijekom COVID-19 prepoznali smo mnoge prednosti telemedicine, kada je fizički posjet često bio nemoguć. Mobilne aplikacije dizajnirane za onkološke bolesnike također imaju velik potencijal. Oni nude personalizirane rehabilitacijske programe, pomoć kako se nositi sa stresom i tjeskobom tijekom bolesti, te pružiti vrijedne informacije o zdravom načinu života. Premda ništa ne može zamijeniti kontakt sa zdravstvenim stručnjakom, mobilne aplikacije „pomoćna ruka“ – dostupna 24/7 kao podrška tijekom liječenja, oporavka ili za postizanje općeg blagostanja.

Postoje, međutim, i mnogi izazovi s kojima se suočavaju digitalne tehnologije u onkologiji, a jedan od najvećih je svakako njihovo (pro)aktivnije uključivanje u kliničku praksu.”

 

 

TEKST JE PREUZET UZ DOZVOLU HRVATSKOG FARMACEUTSKOG DRUŠTVA SA REFERENCE:

Hrvatsko farmaceutsko društvo je povodom Europskog tjedna borbe protiv raka 2020. te u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predstavilo digitalnu publikaciju PRIME  ONCOLOGY (Policy PlatfoRm for Integrated Care & Digital TransforMation in HealthcarE). Riječ je o jedinstvenoj platformi zdravstvenih politika za integralnu skrb i digitalnu transformaciju u zdravstvu. Ovakva vrsta digitalne publikacije, koja je u potpunosti posvećena temi onkologije jedinstvena je u Hrvatskoj i šire. Po prvi put, na vrlo inovativan i moderan način prikazane su sve teme vezane za područje onkologije, o kojima su svoje mišljenje dali najveći stručnjaci zdravstvenog sustava, od ministra zdravstva, preko specijaliziranih liječnika i ljekarnika pa sve do udruga pacijenata, s naglaskom na pogled u budućnost onkološke skrbi. Poseban naglasak je stavljen i na europske stručnjake, koji su svoje mišljenje, iskustva i najbolje prakse podijelili upravo u ovoj publikaciji.

Osim tema, poput prevencije i najnovijih dostignuća u dijagnostici, modernih terapija, komunikacije i skrbi onkoloških bolesnika, u digitalnoj publikaciji PRIME nalazi se i niz vrlo zanimlljivih i aktualnih istraživanja, poput Utjecaja pandemije COVID-19 na liječenje raka ili pametne onkološke skrbi u doba umjetne inteligencije i chatbotova. Ovom publikacijom Hrvatsko farmaceutsko društvo je izrazilo veliku podršku u donošenju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, kao i Europskog plana protiv raka, te je ponovno na konstruktivan i kreativan način povezalo sve dionike zdravstva i administracije da integriranim pristupom ponude nove ideje i rješenja za poboljšanje ishoda liječenja i dostupnost učinkovitoj i suvremenoj onkološkoj skrbi.

Cjelovita digitalna publikacija je dostupna na stranicama i društvenim mrežama Hrvatskog farmaceutskog društva.

 
https://farmaceut.org/izdanja-i-edukativni-kutak/e-farmaceut/prime-oncology/