d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Advocacy Editorial / Onkološke medicinske sestre i tehničari – Andreja Šajnić

K

ako bismo osvijestili važnost onkoloških medicinskih sestara i tehničara u integriranoj skrbi onkoloških bolesnika, Hrvatska liga protiv raka u suradnji s think tankom Health Hub i Hrvatskim društvom onkoloških medicinskih sestara i tehničara, uz podršku partnera Udruga Jedra, International Coalition of Respiratory Nurses, Astra Zeneca, Pfizer i Luun Uniforms (Labtex) organizirala je posebni awareness editorial posvećen trenutnoj poziciji te zagovaranju perspektivnije budućnosti onkoloških medicinskih sestara i tehničara.

Nastavno na kontinuirane multidisciplinarne aktivnosti Hrvatske lige protiv raka, više nego ikada potrebno je istaknuti važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara kao svojevrsnih koordinatora onkološke skrbi kroz više razina zdravstvenog sustava, a Nacionalnim strateškim okvirom protiv raka i proizlazećim Akcijskim planom, želimo dodatno osnažiti dijalog i odati priznanje ulozi medicinskih sestara uključenih u onkološku skrb. Svaka od onkoloških medicinskih sestara koja je sudjelovala u editorialu dala je svoju viziju budućnosti profesije i potrebne promjene u zdravstvenom sustavu koje vode poboljšanjima u “navigaciji skrbi”, usmjerenom i učinkovitijem putu pacijenta te boljim ishodima liječenja.

 

 

Potrebno je prepoznati doprinos koji onkološke medicinske sestre i tehničari daju onkološkim timovima uz spoznaju da će u budućnosti, više nego ikada, medicinske sestre imati sve važniju ulogu u onkološkoj skrbi. [i]  Uz zahvalu udrugama (Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara, udruga Jedra, International Coalition of Respiratory Nurses)  te kompanijama AstraZeneca i Pfizer koje svojim kontinuiranim stručnim djelovanjem promiču inovacije, ulažu u afirmiranje i izobrazbu onkoloških medicinskih sestara kako bi bile ukorak s globalnim onkološkim trendovima i pružale skrb usklađenu s najsuvremenijim smjernicama, zahvaljujemo se i hrvatskoj kompaniji Labtex / Luun uniforms koja je kao styling partner za ovaj jedinstveni editorial naglasila stilski kreativnost, kvalitetu, snagu i nove globalne trendove koje nose ove inspirativne dame u editorialu.

Predstavljamo Vam Andreju Šajnić, mag. sestrinstva (Klinika za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb, Nurses Group Chair – European Respiratory Society (ERS), predsjednica International Coalition of Respiratory Nurses (ICRN))

 

Andreja Šajnić, mag. sestrinstva(Klinika za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb, Nurses Group Chair – European Respiratory Society (ERS), predsjednica International Coalition of Respiratory Nurses (ICRN))

 

 

Tijekom posljednja 3 desetljeća; rani probir raka i onkološko liječenje su uznapredovali. Uloga onkološke medicinske sestre navigatora evoluirala je kako su se zdravstveni sustavi usredotočili na skrb usmjerenu na pacijenta.

Učinkovitost procesa navigacije dokazano je početkom 2000-tih u SAD-u, kroz koordinaciju pacijentica oboljelih od raka dojke, ishodi tih intervencija rezultiralo je smanjenjem liste čekanja te poboljšanjem pružanja pravovremene zdravstvene skrbi. Mi trenutno u Republici Hrvatskoj težimo kliničkim i ne kliničkim navigatorima, onkološkim medicinskim sestrama koje mogu pridonijeti kao punopravni članovi multidisciplinarnim timovima u cijelom kontinuumu skrbi oboljelih od karcinoma.

 

 

 

 

Radimo na tome da medicinske sestre postanu specijalizirane onkološke medicinske sestre, visoko kvalificirani profesionalci u srcu multidisciplinarnih timova. Pacijentima s dijagnozom raka na taj način pružit ćemo visokokvalitetnu skrb koja je kritična za sigurnost i usmjerena na pacijenta.

 

 

Radeći na prvoj liniji skrbi za pacijente, specijalizirane onkološke medicinske sestre, upravljaju i pružaju kompleksnu i personaliziranu skrb, od točke dijagnoze tijekom cijelog njihovog putovanja. Pružamo informacije i podršku kako bismo pomogli pacijentima i njihovim obiteljima da razumiju različite mogućnosti liječenja, samoupravljaju simptomima bolesti i svim popratnim pojavama onkološkog liječenja te da žive najbolje što mogu i što duže mogu. Često kroz naše razgovore s pacijentima otkrivamo strahove i brige o promjenama simptoma, kako njihova bolest može napredovati, kakva bi mogla biti njihova budućnost – to znači da možemo rano intervenirati i pružiti cjelovitiju podršku i njegu koju svaki pacijent zaslužuje.

 

 

 

Na taj način dajemo kritičan doprinos poboljšanju sigurnosti pacijenata, ishoda i iskustva. Ali također koristimo našu specijaliziranu stručnost za redizajniranje i vođenje službi za onkološke pacijente, cijelo vrijeme proširujući naše razumijevanje raka, njegovog liječenja i skrbi kroz sestrinska istraživanja. Uz veliki broj novo dijagnosticiranih slučajeva raka i sve više pacijenata koji dulje žive s rakom, potreba za specijaliziranim onkološkim medicinskim sestrama je u porastu. Kako se dijagnostika  i liječenje mijenjaju, tako je potrebno da se razvija i naša uloga i vještine koje su nam potrebne da pružamo adekvatnu zdravstvenu skrb oboljelima od raka.

 

 

 

Proces navigacije ima dvodimenzionalni koncept skrbi – usmjeren na pacijenta kako bi se osigurao kontinuitet skrbi promicanjem osnaživanja pacijenata i integrirane psihosocijalne skrbi kroz discipline i

Ideja o navigaciji pacijenata prvi put je predstavljena u New Yorku kao način pomoći ženama s rakom dojke. Od tada, uloga navigatora uključuje sve vrste skrbi za rak, od prevencije do liječenja. Medicinske sestre navigatorice imaju kliničke diplome i služe kao vodiči pacijenata kroz labirint zdravstvenog sustava.

 

 

 

 

 

ADVOCACY EDITORIAL

powered by //

 

 

 

Pfizer Vector Logo | Free Download - (.SVG + .PNG) format - SeekVectorLogo.Com

LUUN Wear - University of Zagreb/Sveuciliste u Zagrebu - Zagreb, Zagreb, Croatia | LinkedIn

 

 

 

 

 

REFERENCE:
[i] https://www.cancer.net/blog/2017-05/3-things-you-should-know-about-oncology-nurses