PLAN4HEART // Zajedničko pismo: Stavljanje zdrave i pristupačne prehrane u središte politike EU za kardiovaskularno zdravlje
ovodom Svjetskog dana srca 29. rujna 2025., EuroHealthNet, zajedno s 19 organizacija civilnog društva, zdravstva i strukovnih organizacija, pozvao je Europsku komisiju da u Planu EU za kardiovaskularno zdravlje da prioritet zdravoj i održivoj prehrani.
Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u EU, s milijunima pogođenih svake godine i velikim nejednakostima među regijama i društvenim skupinama. Dokazi pokazuju da je nezdrava prehrana glavni i spriječiv pokretač srčanih bolesti, šećerne bolesti, pretilosti i drugih nezaraznih bolesti.
U otvorenom pismu potpisnici pozivaju kreatore politika da provedu strukturne mjere – od promicanja prehrane bogate voćem, povrćem i žitaricama, do preoblikovanja prerađene hrane te obveznog označavanja na prednjoj strani pakiranja, fiskalnih poticaja i ograničenja u marketingu nezdrave hrane djeci – kako bi se osiguralo da svi Europljani imaju pristup pristupačnoj, hranjivoj i održivoj hrani.
Photo by Freepikž
Stavljanje zdrave i pristupačne prehrane u središte politike EU za kardiovaskularno zdravlje
Pišemo vam uoči Svjetskog dana srca 29. rujna kao grupa od 20 organizacija koje predstavljaju civilno društvo, zdravstvene udruge i medicinske stručnjake o Planu EU za kardiovaskularno zdravlje koji trenutno razvijate.
Želimo zatražiti sastanak s vama kako bismo razgovarali o važnosti uključivanja mjera za preokretanje opasnog trenda sve nezdravije prehrane. Rješavanje problema nezdrave prehrane među je najučinkovitijim i najisplativijim načinima za smanjenje kardiovaskularnih bolesti diljem EU – kao i drugih velikih problema poput šećerne bolesti, raka i sve većih nejednakosti u zdravlju. Donositelji politika imaju odgovornost osigurati da Europljani mogu pristupiti i priuštiti si zdravu i održivu hranu. Stoga vas potičemo da osigurate da Plan EU za kardiovaskularno zdravlje sadrži obveze za EU i/ili države članice da:
- Razviju održive, pravedno utemeljene prehrambene sustave kako bi se omogućio prelazak na prehranu bogatiju voćem i povrćem tj. s visokim udjelom voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki uzgojenih u čistom tlu i okolišu, te s niskim udjelom životinjskih proizvoda.
- Poticati tvrtke na preoblikovanje prerađene hrane kako bi se smanjila razina soli, šećera (posebno slobodnog i dodanog šećera) i masti (posebno zasićenih masti) te povećao udio voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki i bobičastog voća. Prioritetno, preoblikovanje bi trebalo biti usmjereno na nezdrave kategorije hrane poput napitaka zaslađenih šećerom, prerađenih grickalica i gotovih jela. Preoblikovanje recepata ne bi smjelo dovesti do povećane upotrebe aditiva u hrani.
- Utvrditi nutritivne profile kako bi se ograničila promocija hrane s visokim udjelom soli, šećera i/ili masti (posebno zasićenih masti).
- Uvesti usklađeno, obvezno i lako razumljivo (označeno bojama) označavanje na prednjoj strani pakiranja, temeljeno na znanstvenim kriterijima i dokazanoj učinkovitosti, kako bi se potrošači usmjerili prema zdravijim prehrambenim navikama.
- Uvesti obvezne kriterije za održivu nabavu hrane kako bi se promicala zdrava i održiva prehrana, uključujući organske proizvode, u školama i javnim ustanovama.
- Revidirati školske programe EU i nacionalne programe kako bi se osiguralo da sva djeca, a posebno djeca iz ranjivih sredina, imaju pristup besplatnoj/subvencioniranoj zdravoj i održivoj hrani u školama.
- Zabraniti ili ograničiti sve trenutno korištene tehnike za marketing i oglašavanje hrane s visokim udjelom masti, šećera i/ili soli (HFSS) maloljetnicima, i offline i online.
- Pregledati politiku EU o promociji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako bi se javna sredstva koristila za promociju hrane i pića koja koriste javnom zdravlju i prestati financirati promociju nezdravih proizvoda (npr. vina).
- Koristiti fiskalne politike (subvencije i/ili poreze) kako bi se osigurao bolji pristup (uključujući pristupačnost) zdravoj i održivoj hrani te smanjiti pristup nezdravoj hrani.
Prilog ovom pismu detaljnije objašnjava potrebu davanja prioriteta poboljšanju pristupa zdravoj prehrani kao dijelu Plana EU za kardiovaskularno zdravlje.
Rado bismo s vama dalje razgovarali o gore navedenom i saznali više o mjerama koje Europska komisija namjerava poduzeti kako bi odgovorila na ove ozbiljne zabrinutosti.
Photo by Freepik
- Academia Española de Nutrición y Dietética
- Animal Advocacy & Food Transition
- Asociación Madrileña de Salud Pública
- Association of European Cancer Leagues
- BirdLife Europe & Central Asia
- Environmental Coalition on Standards (ECOS)
- EuroHealthNet
- European Environmental Bureau (EEB)
- European Heart Network (EHN)
- European Public Health Association (EUPHA)
- Fern
- Foodrise EU
- Jesuit European Social Centre (JESC)
- Madre Brava
- Pesticide Action Network Europe
- Physicians Association for Nutrition International (PAN Int)
- Physicians for the Future
- The European Institute for Animal Law & Policy
- The European Public Health Alliance (EPHA)
- The Standing Committee of European Doctors (CPME)
REFERENCE //
https://foodpolicycoalition.eu/wp-content/uploads/2025/09/Placing-Healthy-Affordable-Diets-at-the-Core-of-EU-Cardiovascular-Health-Policy-Letter-to-Health-Commissioner-Varhelyi-1.pdf
Joint letter: Placing Healthy, Affordable Diets at the Core of EU Cardiovascular Health Policy