d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

PLAN4HEART // Zajedničko pismo: Stavljanje zdrave i pristupačne prehrane u središte politike EU za kardiovaskularno zdravlje

P

ovodom Svjetskog dana srca 29. rujna 2025., EuroHealthNet, zajedno s 19 organizacija civilnog društva, zdravstva i strukovnih organizacija, pozvao je Europsku komisiju da u Planu EU za kardiovaskularno zdravlje da prioritet zdravoj i održivoj prehrani.

Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u EU, s milijunima pogođenih svake godine i velikim nejednakostima među regijama i društvenim skupinama. Dokazi pokazuju da je nezdrava prehrana glavni i spriječiv pokretač srčanih bolesti, šećerne bolesti, pretilosti i drugih nezaraznih bolesti.

U otvorenom pismu potpisnici pozivaju kreatore politika da provedu strukturne mjere – od promicanja prehrane bogate voćem, povrćem i žitaricama, do preoblikovanja prerađene hrane te obveznog označavanja na prednjoj strani pakiranja, fiskalnih poticaja i ograničenja u marketingu nezdrave hrane djeci – kako bi se osiguralo da svi Europljani imaju pristup pristupačnoj, hranjivoj i održivoj hrani.

 

 

Photo by Freepikž

 

 

 

Stavljanje zdrave i pristupačne prehrane u središte politike EU za kardiovaskularno zdravlje

 

Pišemo vam uoči Svjetskog dana srca 29. rujna kao grupa od 20 organizacija koje predstavljaju civilno društvo, zdravstvene udruge i medicinske stručnjake o Planu EU za kardiovaskularno zdravlje koji trenutno razvijate.

 

Želimo zatražiti sastanak s vama kako bismo razgovarali o važnosti uključivanja mjera za preokretanje opasnog trenda sve nezdravije prehrane. Rješavanje problema nezdrave prehrane među je najučinkovitijim i najisplativijim načinima za smanjenje kardiovaskularnih bolesti diljem EU – kao i drugih velikih problema poput šećerne bolesti, raka i sve većih nejednakosti u zdravlju. Donositelji politika imaju odgovornost osigurati da Europljani mogu pristupiti i priuštiti si zdravu i održivu hranu. Stoga vas potičemo da osigurate da Plan EU za kardiovaskularno zdravlje sadrži obveze za EU i/ili države članice da:

 

  • Razviju održive, pravedno utemeljene prehrambene sustave kako bi se omogućio prelazak na prehranu bogatiju voćem i povrćem tj. s visokim udjelom voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki uzgojenih u čistom tlu i okolišu, te s niskim udjelom životinjskih proizvoda.

 

  • Poticati tvrtke na preoblikovanje prerađene hrane kako bi se smanjila razina soli, šećera (posebno slobodnog i dodanog šećera) i masti (posebno zasićenih masti) te povećao udio voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki i bobičastog voća. Prioritetno, preoblikovanje bi trebalo biti usmjereno na nezdrave kategorije hrane poput napitaka zaslađenih šećerom, prerađenih grickalica i gotovih jela. Preoblikovanje recepata ne bi smjelo dovesti do povećane upotrebe aditiva u hrani.

 

  • Utvrditi nutritivne profile kako bi se ograničila promocija hrane s visokim udjelom soli, šećera i/ili masti (posebno zasićenih masti).

 

  • Uvesti usklađeno, obvezno i ​​lako razumljivo (označeno bojama) označavanje na prednjoj strani pakiranja, temeljeno na znanstvenim kriterijima i dokazanoj učinkovitosti, kako bi se potrošači usmjerili prema zdravijim prehrambenim navikama.

 

  • Uvesti obvezne kriterije za održivu nabavu hrane kako bi se promicala zdrava i održiva prehrana, uključujući organske proizvode, u školama i javnim ustanovama.

 

  • Revidirati školske programe EU i nacionalne programe kako bi se osiguralo da sva djeca, a posebno djeca iz ranjivih sredina, imaju pristup besplatnoj/subvencioniranoj zdravoj i održivoj hrani u školama.

 

  • Zabraniti ili ograničiti sve trenutno korištene tehnike za marketing i oglašavanje hrane s visokim udjelom masti, šećera i/ili soli (HFSS) maloljetnicima, i offline i online.

 

  • Pregledati politiku EU o promociji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako bi se javna sredstva koristila za promociju hrane i pića koja koriste javnom zdravlju i prestati financirati promociju nezdravih proizvoda (npr. vina).

 

  • Koristiti fiskalne politike (subvencije i/ili poreze) kako bi se osigurao bolji pristup (uključujući pristupačnost) zdravoj i održivoj hrani te smanjiti pristup nezdravoj hrani.

 

Prilog ovom pismu detaljnije objašnjava potrebu davanja prioriteta poboljšanju pristupa zdravoj prehrani kao dijelu Plana EU za kardiovaskularno zdravlje.

 

Rado bismo s vama dalje razgovarali o gore navedenom i saznali više o mjerama koje Europska komisija namjerava poduzeti kako bi odgovorila na ove ozbiljne zabrinutosti.

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

  1. Academia Española de Nutrición y Dietética
  2. Animal Advocacy & Food Transition
  3. Asociación Madrileña de Salud Pública
  4. Association of European Cancer Leagues
  5. BirdLife Europe & Central Asia
  6. Environmental Coalition on Standards (ECOS)
  7. EuroHealthNet
  8. European Environmental Bureau (EEB)
  9. European Heart Network (EHN)
  10. European Public Health Association (EUPHA)
  11. Fern
  12. Foodrise EU
  13. Jesuit European Social Centre (JESC)
  14. Madre Brava
  15. Pesticide Action Network Europe
  16. Physicians Association for Nutrition International (PAN Int)
  17. Physicians for the Future
  18. The European Institute for Animal Law & Policy
  19. The European Public Health Alliance (EPHA)
  20. The Standing Committee of European Doctors (CPME)

 

 

REFERENCE //
https://foodpolicycoalition.eu/wp-content/uploads/2025/09/Placing-Healthy-Affordable-Diets-at-the-Core-of-EU-Cardiovascular-Health-Policy-Letter-to-Health-Commissioner-Varhelyi-1.pdf

Joint letter: Placing Healthy, Affordable Diets at the Core of EU Cardiovascular Health Policy