d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

WIN4IMPACT: U mjesecu Dana žena, žene liderice iz zdravstvene industrije govorit će o važnom doprinosu i utjecaju na zdravstvo i društvo

Z

dravstvena industrija pozitivno utječe na ljude i njihovu kvalitetu življenja diljem svijeta. Ovo jedinstveno područje industrije se razvija dinamičnije no ikada, mijenjajući naše živote i zdravlje zajednica nabolje, dijelom zahvaljujući tehnološkom napretku, da bu proizvodi i usluge zdravstvene industrije bili u službi brige o pacijentima, poboljšanja ishoda skrbi, praćenja liječenja i očuvanja zdravlja općenito.

 

Žene su odavno pronašle put prema promišljanju o zdravijem životu, napretku u zdravstvu i prirodnim znanostima – od Virginije Apgar, koja je 1950-ih razvila standard za procjenu zdravlja novorođenčadi, do Tu Youyou, koja je 2015. dobila Nobelovu nagradu za medicinu za svoje otkriće liječenja malarije. Danas diljem svijeta postoje inspirativne liderice zdravsvene industrije koje svojim idejama daju doprinos za otporne i održive zdravstvene sustave, a i Hrvatska se može pohvaliti s mnogima od njih. Prema podacima McKinseya, žene trenutno čine više od polovice svi zaposlenika u tom sektoru (tzv. Entry Level) i ostvaruju napredak do top menadžmenta, no zaključci svih istraživanja diljem svijeta su da prostora za popravak uvijek ima.

 

Žene igraju važnu ulogu u zdravstvenoj industriji i već desetljećima doprinose revoluciju u zdravstvu. Obzirom na činjenicu da je zdravstvena industrija jedna od vodećih sektora koji su prepoznali doprinos njihove vizije na menadžerskim i liderskim pozicijama, neosporan je utjecaj žena kao inicijatora i inovatora mnogih ideja, usluga i projekata u zdravstvu, što svakako posljedično utječe i na način na koji pacijenti danas percipiraju zdravstvenu skrb.

 

Prema Svjetskom gospodarskom forumu (WEF), broj žena koje rade na pozicijama izvršnih direktora u kompanijama s liste Fortune 500 povećao se za 80% u periodu između lipnja 2021. i ožujka 2022. (i udeseterostručio se od 2002.). Iako to još uvijek predstavlja svega 8% od svih Fortune 500 kompanija, ti brojevi mogu nastaviti rasti kako žene donose svoju stručnost i inovacije zdravstvenim kompanijama diljem svijeta.

 

Žene liderice u zdravstvenoj organizaciji doživljavaju kontinuiranu izobrazbu kao važan korak, koji može donijeti nove prilike, spoznaje i građenje vrijednih mreža, svjesne kako područje zdravstvene skrbi treba lidere koji razumiju kako se pružanje skrbi razvija, transformira i prilagođava tehnološkom napretku koji „gura“ zdravstvenu industriju, zdravstveni sustav ali i cijelo društvo prema naprijed.

 

 

 

 

 

 

Žene koje ostavljaju trag svojom vizijom u zdravstvenoj industriji, naše “women for impact”, koje pobjeđuju za boljitak pojedinca i društva, imaju znanje i iskustvo koje im je potrebno za redizajniranje industrije zdravstvene skrbi, lokalno i globalno. Kroz seriju intervjua “WIN4IMPACT” predstavit ćemo vam inspirativne žene iz inovativne farmaceutske industrije, generičke industrije, industrije medicinske tehnologije i industrije samoskrbi i samoliječenja.

 

 

 

 

 

WIN4IMPACT // Inovativni lijekovi

Kako je navedeno u članku kojeg je za WEF pisala jedna od globalnih liderica inovativne farmaceutske kompanije, u istraživanju koje je analiziralo partnerstva između vlada i zdravstvene industrije zaključeno je da, za poboljšanje zdravlja u velikim razmjerima, njihova suradnja prvo mora biti vođena sustavnim, širim  razmišljanjem. Drugim riječima, čelnici u jednom zdravstvenom području ne mogu se usko usredotočiti na rješavanje određene bolesti ili uvođenje novog tretmana, ignorirajući širu sliku. Potrebno je razmišljati o tome kako sve inovativne promjene napravljene u jednom području zdravstvenog sustava imaju posredne učinke u cijelom sustavu. Istraživanje je također pokazalo da najbolja stručnost i tehnologija mogu zakazati u sustavu u kojem nedostaju povjerenje, otvoreni dijalog, transparentnost i odgovornost. Obzirom na dvostruku ulogu inovativne farmaceutske industrije kao pokretača ekonomskog rasta u EU uz značajni pozitivan utjecaj na javno zdravlje, neosporno je kako ova industrija ima ekonomski, zdravstveni i društveni doprinos, te neće stati u stvaranju zdravije budućnosti za Europu (i cijeli svijet).

 

 

 

 

 

 

WIN4IMPACT // Generici i bioslični lijekovi

Industrija off-patent lijekova bitan je i sastavni dio pružanja zdravstvene skrbi diljem Europe te je ključna za održavanje dobrobiti i održivosti zdravstvene skrbi u regiji. Partnerstvo s ovim dijelom farmaceutske industrije utjecalo je da vlade i obveznici omoguće rastuću potražnju za terapijama, posebice posljednjih 10 godina.  Kako bi zdravstveni sustavi bili održivi, esencijalna je i održivost industrije generičkih lijekova, koja je pokrenula mnoge inovativne projekte, programe podrške pacijentima, inicijative za zdravstveno opismenjavanje građana itd. Njihov utjecaj na zdravlje i doprinos društvu svakako valja razmatrati kroz proaktivnu društvenu agendu i podršku svih dionika zdravstvenog / društvenog ekosustava.

 

 

 

 

 

WIN4IMPACT // MedTech

Inovacije na području medicinskih uređaja i digitalizacije zdravstva koje zagovara i promiče medtech industrija, koristi za poboljšanje pružanja zdravstvene zaštite, učinkovitost skrbi i praćenje rezultata. Pojava tehnoloških inovacija u zdravstvu imala je dubok utjecaj na industriju. Revolucionirao se način pružanja zdravstvene skrbi, poboljšavaju se ishodi liječenja pacijenata i povećava se učinkovitost zdravstvenih sustava. Očekuje se da će medtech industrija omogućiti veću brzinu i preciznost u rješavanju ključnih medicinskih problema i različitih javnozdravstvenih izazova, budući da rast tržišta ukazuje na značajno povećanje usvajanja zdravstvenih tehnologija. Predviđa se da će globalni ekosustav zdravstvenih tehnologija značajno porasti do čak 504 milijarde dolara do 2025. godine., a utjecaj na zdravstvene sustave i društvo neće se moći zanemariti.

 

 

 

 

 

 

WIN4IMPACT // Samoskrb + Samoliječenje

WEF je kroz Davos Agendu naglasio kako je potrebno odmaknuti se od bolesničke skrbi i razviti integrirani i univerzalno dostupni zdravstveni model izgrađen na primarnoj zdravstvenoj zaštiti i potpori javnog zdravstva, osobito kroz uključivanje samoskrbi i samoliječenja. Vlade i nadležna zdravstvena tijela trebaju prepoznati moć osnaživanja svojih građana za samoskrb jer to u konačnici donosi ogromne socioekonomske koristi uključujući poboljšanu kvalitetu života, povećanu produktivnost i smanjenje pritiska financijskih resursa. Industrija koja pruža usluge i proizvode na području samoliječenja i samoskrbi ima utjecaj na sveukupno zdravlje pojedinca i zajednice.

 

 

 REFERENCES //
https://www.mckinsey.com/industries/healthcare/our-insights/women-in-healthcare-and-life-sciences-the-ongoing-stress-of-covid-19
https://healthadministrationdegree.usc.edu/blog/women-in-health-care-leadership
https://www.weforum.org/agenda/2023/01/public-health-systems-and-pharmaceutical-industry-must-work-together-davos23/
https://www.weforum.org/agenda/2024/02/health-tech-healthcare-telangana/
https://www.weforum.org/agenda/2022/07/self-care-healthier-communities/