d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

WIN4IMPACT: Branka Ahel (Sandoz) – Dolaskom generičkih i biosličnih lijekova značajno se povećava dostupnost liječenja

Z

dravstvena industrija pozitivno utječe na ljude i njihovu kvalitetu življenja diljem svijeta. Ovo jedinstveno područje industrije se razvija dinamičnije no ikada, mijenjajući naše živote i zdravlje zajednica nabolje, dijelom zahvaljujući tehnološkom napretku, da bi proizvodi i usluge zdravstvene industrije bili u službi brige o pacijentima, poboljšanja ishoda skrbi, praćenja liječenja i očuvanja zdravlja općenito. Žene liderice u zdravstvenoj organizaciji doživljavaju kontinuiranu izobrazbu kao važan korak, koji može donijeti nove prilike, spoznaje i građenje vrijednih mreža, svjesne kako područje zdravstvene skrbi treba lidere koji razumiju kako se pružanje skrbi razvija, transformira i prilagođava tehnološkom napretku koji „gura“ zdravstvenu industriju, zdravstveni sustav ali i cijelo društvo prema naprijed.

Žene koje ostavljaju trag svojom vizijom u zdravstvenoj industriji, naše “women for impact”, koje pobjeđuju za boljitak pojedinca i društva, imaju znanje i iskustvo koje im je potrebno za redizajniranje industrije zdravstvene skrbi, lokalno i globalno. Kroz seriju intervjua “WIN4IMPACT” predstavljamo Vam inspirativne žene iz inovativne farmaceutske industrije, generičke industrije, industrije medicinske tehnologije i industrije samoskrbi i samoliječenja.

 

Branka Ahel

mag. pharm.
Head of Biopharmaceuticals, Sandoz

 

 

Branka Ahel, mag. pharm., Head of Biopharmaceuticals, Sandoz

 

 

 

 

Svakodnevno se pojavljuju inovativni lijekovi, nove tehnologije i usluge, gdje je jasan njihov utjecaj na unaprjeđenje zdravlja bolesnika.  Gdje vidite ulogu generičke industrije kao važne grane zdravstvene industrije i njenu ulogu u unaprjeđenju zdravstvene skrbi?

 

Smatram da kroz rad naše HUP Udruge proizvođača lijekova jako puno radimo u osvještavanju šire javnosti i zdravstvene zajednice o važnosti generičkih i biosličnih lijekova, koji se često uzimaju zdravo za gotovo, te se najčešće samo ističe kako se radi o “jeftinijim” lijekovima. Ono što se katkad manje priča jest da i generička industrije puno ulaže u nove tehnologije pri proizvodnji svojih lijekova, kako bi osigurala kvalitetne i učinkovite lijekove, poboljšala formulacije ili pojednostavila primjenu lijeka, a ujedno i kako dolaskom generičkih i biosličnih lijekova se značajno povećava i dostupnost liječenja dok  se istovremeno oslobađaju sredstva za nove inovativne lijekove, kod kasnijih linija liječenja ili težih simptoma bolesti.

 

 

 

Branka Ahel, mag. pharm., Head of Biopharmaceuticals, Sandoz

 

 

 

Što se tiče biosličnih lijekova, napravio se veliki pomak u zadnjih nekoliko godina kada se s dolaskom većeg broja biosličnih lijekova senzibilizirala zdravstvena zajednica te se sve više ističe njihov pozitivan utjecaj na pacijente i održivost zdravstvenog sustava. Brojni primjeri u zadnjih nekoliko godina pokazuju, kao što je povećana dostupnost suportivne terapije u onkoloških bolesnika i ranije uvođenje biološke terapije kod reumatoloških bolesnika. Osim ovih primjera dostupnosti, htjela bih istaknuti i utjecaj zdravstvene industrije na povećanje zdravstvene pismjenosti bolesnika. Edukacija pacijenata o njihovim bolestima, liječenju i načinima održavanja zdravlja može indirektno doprinijeti boljim ishodima liječenja.

 

Kroz promicanje zdravstvene pismenosti, mi kao industrija u suradnji sa drugim dionicima zdravstvenog sustava kao što su stručna društva, udruge pacijenata, liječnici, farmaceuti i medicinske sestre, možemo pružiti pacijentima alate i informacije koje će im omogućiti da donose informirane odluke o svojem zdravlju i aktivno sudjeluju u vlastitom liječenju, što u konačnici rezultira boljim ishodima liječenja. Za kraj bih istaknula da samo međusobnom dobrom komunikacijom između svih dionika zdravstvenog sustava možemo zajedno raditi na unaprijeđenju  i promicanju zdravlja.