d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sunčana Glavak povodom tematske sjednice o zdravstvenoj pismenosti građana: “Jasna komunikacija temelj je dobre zdravstvene pismenosti!”

Z

astupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora koja je bila posvećena zdravstvenoj pismenosti i načinima njezinoga unaprjeđenja.

Na sjednici kojom je u petak, 13. svibnja, predsjedala potpredsjednica Odbora Maja Grba-Bujević, okupili su se zastupnici u Hrvatskom saboru, ujedno članovi Odbora za zdravstvo, te stručnjaci iz područja zdravstva, predstavnici Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinskog fakulteta u Splitu, udruga u zdravstvu te novinari koji prate područje zdravstva.

 

 

Zdravstvena pismenost sve je više na političkom dnevnom redu zemalja članica Svjetske zdravstvene organizacije u Europi. O rezultatima istraživanja o zdravstvenoj pismenosti na razini Europske unije govorila je europarlamentarka Sunčana Glavak.

 

 

“Zdravstvena pismenost na razini Unije tek je u povojima, a ona bi trebala poboljšati naše živote i smanjiti nejednakosti”, rekla je eurozastupnica Glavak. Dodala je kako je dobra zdravstvena pismenost osnova za odgovorno ponašanje pacijenata, uspješne inicijative i programe prevencije, kao i uspješno liječenje i komunikaciju sa zdravstvenim djelatnicima.

 

 

Od vitalnog je značaja da Europska komisija, kao i države članice Europske unije, poduzmu korake potrebne za povećanje zdravstvene pismenosti na svim razinama. Zastupnica Glavak istaknula je primjer Austrije koja prednjači u području zdravstvene pismenosti. Još 2015. godine Austrija je osnovala nacionalni savez zdravstvene pismenosti koji okuplja dionike iz sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi te organizacija civilnoga društva. Prema istraživanjima, zdravstvena pismenost u Hrvatskoj pripada takozvanoj problematičnoj kategoriji.

 

 

“Postoje prijedlozi za jačanje zdravstvene pismenosti, kao što su, primjerice, integriranje tog koncepta u zdravstvenu politiku, njezino uvođenje u obrazovni sustav, borba protiv dezinformacija na internetu”, naglasila je eurozastupnica Glavak, napomenuvši da je važno poboljšati komunikaciju između zdravstvenih profesionalaca i pacijenata korištenjem izraza koje laici mogu razumjeti.

Jednako tako pažnju treba posvetiti i digitalnoj zdravstvenoj pismenosti jer istraživanja pokazuju da 53 posto stanovništva EU-a i 63 posto stanovništva Hrvatske do zdravstvenih informacija dolazi preko interneta.

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //