d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Muškarci kao magistri farmacije – Vizija superljekarništva i 100 godina izvrsnosti Medike! Jakov Jaki Radošević (član Uprave, Medika d.d.)

V

eć smo naviknuli na priče uspješnih žena koje su se probijale u “muškom” svijetu, u profesije koje se smatraju u startu nekako muškim, to su priče obično pune borbe, pionirskih pothvata i rušenja stereotipa. No što kada priča ide obrnutim smjerom, kad se muškarac nađe u profesiji koja statistički obuhvaća puno veći broj žena?

Health Hub Vam predstavlja magistre farmacije koji su svoju profesionalnu karijeru posvetili razvoju i unaprjeđivanju farmacije i ljekarništva u Hrvatskoj. Radeći u javnom ljekarničkom sektoru ili u veledrogerijskom sektoru moderne distribucije lijekova, ova prepoznatljiva muška lica farmacije svojim djelovanjem svakodnevno pomiču granice osiguravanja pravovremene dostupnosti lijekova, a pritom su svjesni važnosti ulaganja u dodatne vještine i usluge ljekarničkih timova koji su u službi građana diljem Hrvatske u svojim lokalnim zajednicama! Upoznajte njihovi viziju „superljekarništva“ za budućnost!

 

 

Jakov Jaki Radošević, mag. pharm., univ. spec. oec.
Član Uprave, Medika d.d.

 

 

ZA MENE JE SURADNJA S KOLEGICAMA U STRUCI IZUZETNO ZADOVOLJSTVO

  • Ne mislim da je farmacija „ženska“ profesija. Nikada nisam dijelio zanimanja na muška i ženska. Osobno uvijek sam se ugodno osjećao u ženskom društvu, a poslovno smatram kako su žene pedantnije, vjernije i dosljednije te je raditi s ženama za mene izuzetno zadovoljstvo.

 

 

LJEKARNIŠTVO JE NAJDOSTUPNIJI DIO ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

  • Potrebno je usvajanje novih znanja i vještina te širiti djelokrug rada i zadataka koje ljekarnik obavlja. Cijepljenje stanovništva, kontrola i propisivanje terapije kod kroničnih stanja koja su adekvatno i učinkovito implementirana u terapiji, savjetovanje pacijenata, adherencija u svim segmentima… Postoje novi zadaci koji pozitivno djeluju i stvaraju dodatnu vrijednost; ljekarnik je dio zdravstvenog sustava ali kod nas još uvijek jako zanemaren, a njegova dostupnost je najveća…

 

 

 

 

„Ljekarnik je važan dio zdravstvenog sustava, a njegova dostupnost je najveća…“

 

 

 

 

VAŽAN JE ANGAŽMAN MAGISTARA FARMACIJE U ZDRAVSTVENIM POLITIKAMA

  • Izuzetno je velika važnost uključivanja magistara farmacije u zdravstvene politike. Nema veliki udio magistara farmacije u Ministarstvu zdravstva i HZZO-u; realan razlog su i dijelom nedostatne plaće u tim institucijama. HALMED je već prije 15 godina napravio značajan zaokret; sve pohvale na tome jer su izgradili respektabilan tim farmaceuta u instituciji.

 

 

ZNANJE I NETWORKING NUŽNI

  • Potrebno je uvijek, stalno i sveobuhvatno se educirati! Nije to ništa drugačije nego u drugim strukama ali znanje treba širiti, razvijati se u svim područjima te steći široki krug kontakata jer je možda taj dio najvažniji.

 

 

KROZ SURADNJU S LJEKARNIČKIM SEKTOROM VIDIM BROJNE PRILIKE ZA RAZVOJ

  • Ja ne radim u ljekarni ali sam vrlo blizu ljekarni; svakodnevno sam u doticaju s ljekarnicima i ljekarnama, javnim i bolničkim. Preuzimanje novih uloga, adekvatna plaćanja rada ljekarnika-  to su vizije za budućnost i ono što mene zanima; ljekarnik nije dovoljno dobro pozicioniran ni u javnom ni u bolničkom sustavu; pomaka ima, ali ne dovoljno. Pojedinci su u određenim segmentima napravili pomake ali struka kao cjelina još uvijek „tapka u mraku“. Stoga mi je čast da i kroz svoj sektor mogu dati doprinos razvoju struke u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //