d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Alergije – Inovacije na horizontu”- Pogledajte finalni Health Hub White Paper o dostupnosti inovacijama i integriranom pristupu neispunjenim potrebama oboljelih od alergija u Hrvatskoj i EU

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ okupljanjem svih relevantnih dionika nastojimo ukazati na pravi smjer zdravstvenih politika za bržu dostupnost inovacijama i integrirani pristup neispunjenim potrebama oboljelih od alergija u Hrvatskoj i EU.

 

 

 

U okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ okupljanjem svih relevantnih dionika nastojimo ukazati na pravi smjer zdravstvenih politika za bržu dostupnost inovacijama i integrirani pristup neispunjenim potrebama oboljelih od alergija u Hrvatskoj i EU.

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Health Hub, okupljanjem svih relevantnih dionika na Special Policy Forumu „ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ nastojali su ukazati na pravi smjer zdravstvenih politika za bržu dostupnost inovacijama i integrirani pristup neispunjenim potrebama oboljelih od alergija u Hrvatskoj i EU.
Okruglom stolu prisustvovali su uvaženi predstavnici naših nacionalnih institucija, stručnih i strukovnih organizacija te predstavnici udruga civilnog društva / pacijenata, koji su dali konstruktivan doprinos ovom važnom (i na europskoj razini sve istaknutijem) policy dijalogu.

Kako je istaknula europarlamentarna zastupnica i potpredsjednica interesne skupine Europskog parlamenta za alergiju i astmu koji su na razini EU pozvali na osnaživanje konstruktivnog zdravstveno-političkog dijaloga o alergijama, “moramo uvažiti teret koji alergije i astma predstavljaju za zdravlje, kao i za socijalnu, ekonomsku i emocionalnu dimenziju bolesnika i društva. Nažalost, ti su izazovi povezani s trajnim neispunjenim potrebama, uključujući visoku razinu pogrešne ili neprecizne dijagnoze astme, nedostatak dostupnosti visokokvalitetnom liječenju, inovativni razvoj rješenja za alergije s niskom prevalencijom, pedijatrijsku astmu te ograničenu dostupnost pacijenata medicinskim ispitivanjima. Ovi su izazovi bili još krucijalniji u kontekstu pandemije COVID-19. Kao kreatorima zdravstvenih politika, neophodno je slušati pacijente i graditi suradnju između pacijenata i ostalih dionika.”

Special Policy Report i Forum u organizaciji Health Hub-a i partnera, uz vrijedni doprinos niza stručnjaka i suradnika, imao je za cilj kroz tzv. „white paper ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ iznjedriti najvažnije izazove i zaključke o pravom smjeru zdravstvenih politika kada je riječ o alergijama, važnosti integriranog pristupa pri adresiranju neispunjenih potreba oboljelih od alergija u Hrvatskoj, s naglaskom na dostupnost inovacija kojima je trivijalizacija problematike alergija velika barijera.

Osobito pozdravljamo promišljanje o alergijama kao problematici koja višestruko utječe na kvalitetu života i društvo, te da je pravovremena prevencija brojnih komplikacija i kasnijih većih troškova od bolničkih liječenja, neproduktivnosti pojedinca i ozbiljnih ishoda.

Podizanje razine praćenje alergene peludi, te bolja i pravovremena dijagnostika omogućit će prilagodbu osjetljivih podskupina stanovništva te primjenu etiološkog liječenja. Alergije nisu samo „šmrcanje i kihanje“, one predstavljaju rizik za hitna stanja, pa i mortalitet, da ne govorimo o znatno lošijoj kvaliteti življenja naših bolesnika s alergijskim bolestima. Bolja i pravovremena dijagnostika omogućit će primjenu etiološkog liječenja na vrijeme (alergensku imunoterapiju), koja će odmah podići kvalitetu življenja, uz manju količinu lijekova, a spriječit će progresiju bolesti i komplikacije.

 

 

 

Glavne teme i pitanja koja su se adresirala ovim Special Policy Reportom su:

 

+ Kako ocjenjujemo prepoznavanje „tereta“ koji alergije i astma predstavljaju za zdravlje, kao i za socijalnu, ekonomsku i emocionalnu dimenziju bolesnika i društva u Hrvatskoj?

+ Koje su neispunjene potrebe pacijenata koji boluju od alergija, uključujući dostupnost visokokvalitetnom liječenju i inovativni razvoj rješenja za alergije, osobito kada je riječ o pravovremenim intervencijama u pedijatrijskoj dobi kako bi se osigurala kvaliteta života i zdravlje u kasnijim godinama?

+ Koliko je pandemija utjecala na dostupnost zdravstvene skrbi oboljelih od alergija, u smislu odgode dolaska novih terapija i metoda liječenja (uzevši u obzir fokus na pandemije, financijsko saniranje posljedica pandemije na zdravstveni sustav itd).?

+ Europska udruženja pacijenata i stručnih alergoloških društava pozvali su kreatore zdravstvenih politika da uvaže neophodnost dijaloga i suradnje s pacijentima i strukom kada se govori o dostupnosti inovacija na horizontu. Koliko je važno promišljati o alergijama kao problematici koja višestruko utječe na kvalitetu života i društvo, te da je pravovremena prevencija komplikacija ulaganje u bolje kliničke, ekonomske i humane ishode, a ne trošak?

+ Kako stati na kraj trivijalizaciji problema alergija koja utječe na dostupnost inovacija?

+ Koje su konstruktivne poruke zdravstvenoj administraciji kada je riječ o alergijama i terapijskim inovacijama na horizontu?

 

 

 

 

Ovaj Policy Forum, uz vrijedni doprinos sudionika, imao je za cilj kroz tzv. „white paper ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ iznjedriti najvažnije izazove i zaključke o pravom smjeru zdravstvenih politika kada je riječ o alergijama, važnosti integriranog pristupa pri adresiranju neispunjenih potreba oboljelih od alergija u Hrvatskoj, s naglaskom na dostupnost inovacija kojima je trivijalizacija problematike alergija velika barijera.

Alergije jesu teret za zdravlje i kvalitetu života te ih moramo uvažiti, kao i socijalnu, ekonomsku te emocionalnu dimenziju bolesnika i društva. Trivijalizacija problematike alergija ima izravni i neizravne učinke na slabljene ekonomskog učinka i ukupnih prihoda pojedinca te zajednice, a malo se govori o tome da oboljeli pacijenti imaju narušeno mentalno zdravlje.

Problemu treba pristupiti interdisciplinarno, počevši od najjednostavnijih rješenja poput monitoriranja tzv. alergenog urbanog indeksa unutar indeksa kvalitete zraka, zdravog urbanog planiranja tj. sadnje biljaka s niskim alergenim potencijalom, sve do rješenja kao što su veća angažiranost primarne zdravstvene zaštite u ranoj detekciji alergija kako bi se pravovremeno počelo se terapijama a posebice osiguravanje dostupnosti inovacija koje sprječavaju pogoršanja stanja, kao što je etiološko liječenje tj. alergijska imunoterapija.

Ovo su samo neki od zaključaka i ideja koji su se mogli čuti na konferenciji posvećenoj alergijama u organizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Health Hub-a koji je okupio vodeće dionike društva se bave ovom problematikom.

 

 

 

Doprinos su cijelom Special Policy Reportu i White Paper-u dali predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, predstavnici kliničara i medicinskih sestara relevantnih ustanova te predstavnici pacijenata, progovorivši o temi koja je često “ispod radara”.

Okruglom stolu su prisustvovali dr. sc. IVAN ĆELIĆ (izaslanik Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, psihijatar i saborski zastupnik), prof. dr. sc. ASJA STIPIĆ MARKOVIĆ (izaslanica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, subspecijalist alergologije, imunologije i pulmologije, bila je voditeljica Referentnog centra za kliničku alergologiju Ministarstva zdravstva), dr. sc. IVANA HRGA (izaslanica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba dr. Andrija Štampar, voditeljica Odjela za životni i radni okoliš), prof. dr. sc. SANJA POPOVIĆ GRLE (predstavnica zdravstvenih stručnjaka / kliničara, specijalist internist, subspecijalist pulmologije, pročelnica Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC Zagreb), mag. sestrinstva IVANA RUBIL (magistra sestrinstva, Klinika Jordanovac, tajnica Udruge oboljelih od astme i KOPB-a Udah života) te dr. sc. DANKO RELIĆ (pomoćnik ravnateljice Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar MEFZG, prof. dr. sc. Mirjane Kujundžić Tiljak, za suradnju s udrugama civilnog društva, član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora za Hrvatsku). Okruglim stolom je moderirala ANITA GALIĆ, voditeljica think tank-a Health Hub.
Uz isprike što nisu mogli izravno prisustvovati okruglom stolu, svoj doprinos zaključcima dali su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, europarlamentarna zastupnica prof. dr. sc. ROMANA JERKOVIĆ (članica The Interest Group on Allergy and Asthma (S&D)), predstavnici udruga Jedra i International Coalition of Respiratory Nurses te predstavnici pedijatrijske i alergološke struke iz prakse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar i Health Hub zahvaljuju svima na zajedničkom odazivu na sudjelovanje te uključivanju u dijalog iz područja njihove ekspertize, kako bismo svi sveobuhvatno, integrirano i konstruktivno detektirali moguća rješenja ka boljim ishodima liječenja i modernim zdravstvenim politikama kada govorimo o alergijama, po uzoru na globalne lidere.

 

 

WHITE PAPER

Alergije – Inovacije na horizontu

 

 

 

 

 

 

 

Special Policy Report “ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU”

powered by

 

 

 

 

 

 

 

Swixx BioPharma d.o.o. – AmCham Croatia - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj