d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Romana Jerković održala konferenciju u Europskom parlamentu “Time to screen!” o implementaciji novih preporuka za programe probira na rak diljem EU

H

rvatska eurozastupnica Romana Jerković održala je u Europskom parlamentu konferenciju Time to screen! Implementing new EU cancer screening recommendations (Vrijeme je za screening! Implementacija novih preporuka za programe probira na rak) na kojoj su zemlje članice imale priliku razmijeniti primjere dobre prakse u provođenju nacionalnih programa probira na rak.

‘Europske politike borbe protiv karcinoma su u posljednje dvije godine iznjedrile niz hvale vrijednih inicijativa, ali i ponudile značajna sredstva za borbu protiv raka. Jedan od alata su zasigurno i nove, ažurirane, preporuke za provođenje nacionalnih, organiziranih, programa probira za rak. Međutim, sve to neće značiti ništa ukoliko zemlje članice ove inicijative ne počnu implementirati. Cilj mi je bio omogućiti struci i politici da razmijene svoja iskustava i primjere dobre prakse kako bismo iz njih učili i vidjeli što bismo trebali, a što ne bismo trebali činiti.’ – kazala je zastupnica Jerković.

 

 

 

 

 

 

Ovom je prigodom u Europskom parlamentu predstavljen i hrvatski nacionalni program probira na rak pluća. Kao zemlja u kojoj je rak pluća najčešći uzrok smrtnosti (u usporedbi s drugim sjelima), Hrvatska je postala prva članica EU-a koja je počela provoditi nacionalni program probira koristeći low-dose CT, sada preferiranu tehniku pregleda za ovu bolest.

‘Moramo mijenjati pristup, moramo aktivno pregledavati ljude prije no što se pojave simptomi bolesti. Tako ćemo uspostaviti dijagnozu u ranoj fazi, dok je bolest još izlječiva – rekao je akademik Miroslav Samaržija, koordinator Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća istaknuvši tako važnost provođenja programa probira.’

 

 

 

 

 

 

 

Kao primjer dobre prakse za program probira na rak vrata maternice odabrana je Slovenija, čiji program ZORA bilježi izlaznost nešto veću od 70%. Dr. Urška Ivanuš s Onkološkog instituta u Ljubljani predstavila je program naših susjeda, koji je u vrijeme pandemije bio zaustavljen na samo šest tjedana.

‘Izuzetno mi je drago čuti da se postižu ovakvi rezultati. Međutim, frapantan je podatak da je u Sloveniji organizirani program probira na rak vrata maternice u vrijeme pandemije bio zaustavljen na samo šest tjedana, dok je u Hrvatskoj i bez pandemije zaustavljen već šest godina. Srećom, sada se nakon dvije godine apela i upozoravanja ponovo pokreće, međutim izgubljeno vrijeme nam nitko ne može vratiti. Sada, s novim smjernicama za programe probira i 100 milijuna EUR koji državama članicama stoje na raspolaganju za njihovu provedbu, nemamo više izgovora za nečinjenje. Kao što smo imali priliku čuti, izuzetno smo dobar primjer u programu raka pluća, a ne stojimo ni loše s pregledima za rak dojke. Međutim, sljedeći korak koji bi Ministarstvo moralo poduzeti je unaprijediti naš program probira na rak debelog crijeva. Izlaznost na njega nam ne dostiže niti 15%, a upravo to sijelo je bilo najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj 2020. godine.’ – upozorila je Romana Jerković.

 

 

 

 

Okupljenima se na početku konferencije obratila i europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides, koja je podsjetila na donošenje povijesno važnog strateškog dokumenta pod nazivom Europski plan za borbu protiv raka. Podsjetimo, 2020. godine je Europska komisija predstavila ovaj dugo očekivani Plan za čije je provođenje izdvojeno nešto više o 4 milijardi EUR. Nove preporuke za provođenje programa probira inicijativa su upravo tog Plana, a cilj im je pomoći državama članicama EU da do 2025. godine omoguće probir za rak dojke, pluća, vrata maternice i debelog crijeva za 90 % populacije u riziku od ovih bolesti.

Cijelo događanje možete pogledati na linku.

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //