d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Predstavljen važan stup Europske zdravstvene unije: European Health Data Space je „game changer“ digitalne transformacije zdravstva!

E

uropska komisija predstavila je European Health Data Space (hrv. Europski prostor zdravstvenih podataka, EHDS), jedan od središnjih dijelova snažne Europske zdravstvene unije. EHDS će pomoći Europskoj uniji postići „kvantni“ iskorak u načinu pružanja zdravstvene skrbi građanima diljem Europe. Osnažit će građane da nadziru i koriste svoje zdravstvene podatke u svojoj matičnoj državi ili u drugim europskim državama članicama. EHDS doprinosi istinskom jedinstvenom tržištu za digitalne zdravstvene usluge i proizvode. Nudi dosljedan, pouzdan i učinkovit okvir za korištenje zdravstvenih podataka za istraživanje, inovacije, kreiranje politika i regulatorne aktivnosti, istovremeno osiguravajući punu usklađenost s visokim standardima zaštite podataka EU.

 

 

Potpredsjednik Europske komisije, Margaritis Schinas, izjavio je: „Ponosan sam što mogu najaviti prvi zajednički podatkovni prostor EU-a u određenom području. Europski prostor zdravstvenih podataka bit će ‘novi početak’ za digitalnu zdravstvenu politiku EU-a, stavljajući zdravstvene podatke u službi građana i znanosti. Ovim postavljamo temelje za siguran i pouzdan pristup zdravstvenim podacima koji je u potpunosti u skladu s temeljnim vrijednostima na kojima se temelji EU.”

 

 

Europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: “Ovime postavljamo još jedan stup za Europsku zdravstvenu uniju. Naša vizija postaje stvarnost. Europski prostor zdravstvenih podataka temeljni je „game changer“ za digitalnu transformaciju zdravstvene skrbi u EU. Stavlja građane u središte, dajući im potpuni nadzor nad svojim podacima kako bi dobili bolju zdravstvenu skrb u cijeloj EU. Ovi podaci, kojima se pristupa uz snažne zaštite za sigurnost i privatnost, također će biti riznica za znanstvenike, istraživače, inovatore i kreatore politika koji rade na terapijskim opcijama za spašavanje života. EU poduzima istinski povijesni korak naprijed prema digitalnoj zdravstvenoj zaštiti u EU.”

 

 

„EU poduzima istinski povijesni korak naprijed

prema digitalnoj zdravstvenoj zaštiti u EU“

 

 

Građani s nadzorom nad vlastitim zdravstvenim podacima, u svojoj državi i preko granice

  • Zahvaljujući EHDS-u, građani će imati neposredan i olakšan pristup podacima u elektroničkom obliku, bez naknade. Oni mogu jednostavno podijeliti te podatke s drugim zdravstvenim djelatnicima unutar države i diljem država članica kako bi poboljšali pružanje zdravstvene skrbi. Građani će imati potpunu kontrolu nad svojim podacima i moći će dodavati informacije, ispravljati pogrešne podatke, ograničavati pristup drugima te dobivati ​​informacije o tome kako se njihovi podaci koriste te u koju svrhu.
  • Države članice će osigurati da se sažetci o pacijentu, e-Recepti, slike i izvješća slika, laboratorijski nalazi te otpusna pisma objavljuju i prihvaćaju u zajedničkom europskom formatu.
  • Interoperabilnost i sigurnost postat će obvezni zahtjevi. Proizvođači sustava elektroničkih zdravstvenih zapisa morat će potvrditi usklađenost s ovim standardima.
  • Kako bi se osigurala zaštita prava građana, sve države članice moraju imenovati digitalna zdravstvena tijela. Ta će tijela sudjelovati u prekograničnoj digitalnoj infrastrukturi (MyHealth@EU) koja će podržati pacijente da svoje podatke dijele preko granica.

 

 

Poboljšanje primjene zdravstvenih podataka za istraživanje, inovacije i kreiranje politika

  • EHDS stvara snažan pravni okvir za korištenje zdravstvenih podataka u svrhe istraživanja, inovacija, javnog zdravstva, kreiranja politika i regulatornih ciljeva. Pod strogim uvjetima, istraživači, inovatori, javne institucije ili industrija imat će pristup velikim količinama visokokvalitetnih zdravstvenih podataka koji su ključni za razvoj terapijskih opcija, lijekova, cjepiva ili medicinskih proizvoda koji spašavaju živote te osiguravanje boljeg pristupa zdravstvenoj skrbi i otpornijim zdravstvenim sustavima.
  • Pristup takvim podacima od strane istraživača, tvrtki ili institucija zahtijevat će dozvolu tijela za pristup zdravstvenim podacima, koje će biti uspostavljeno u svim državama članicama. Pristup će biti odobren ukoliko se traženi podaci koriste u posebne svrhe, u zatvorenim, sigurnim okruženjima i bez otkrivanja identiteta pojedinca. Također je strogo zabranjeno korištenje podataka za donošenje odluka koje su štetne za građane kao što su osmišljavanje štetnih proizvoda ili usluga ili povećanje premije osiguranja.
  • Tijela za pristup zdravstvenim podacima bit će povezana s novom decentraliziranom infrastrukturom EU-a za sekundarnu uporabu (HealthData@EU) koja će se postaviti za podršku prekograničnim projektima.

 

 

Pozadina EHDS

Pandemija COVID-19 jasno je pokazala važnost digitalnih usluga u području zdravstva. Prihvaćanje digitalnih alata značajno se povećalo tijekom tog vremena. Međutim, složenost pravila, struktura i procesa u državama članicama otežava pristup i dijeljenje zdravstvenih podataka, osobito prekograničnih. Osim toga, zdravstveni sustavi sada su meta sve češćih cyber napada.

EHDS se dalje nadovezuje na GDPR, predloženi Data Governance Act, nacrt Data Act-a i NIS Direktivu. On nadopunjuje ove inicijative te pruža prilagođenija pravila za zdravstveni sektor. Otvoreno javno savjetovanje o EHDS-u održano je između 3. svibnja i 26. srpnja 2021. i prikupljen je širok raspon mišljenja koja su pridonijela oblikovanju ovog pravnog okvira.

EHDS će iskoristiti aktualnu i nadolazeću implementaciju javnih digitalnih dobara u EU, kao što su umjetna inteligencija, računalstvo visokih performansi, cloud tehnologiju i tzv. smart middleware. Osim toga, okviri za umjetnu inteligenciju, e-identitet i kibernetičku sigurnost podržat će EHDS.

 

Sljedeći koraci

O prijedlogu koji je iznijela Europska komisija predeviđena je rasprava Vijeća EU i Europskog parlamenta.

 

 

REFERENCE:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_2711