d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Policy & Business Networking MeetUp “HOĆE LI UMJETNA INTELIGENCIJA SMANJITI ILI POVEĆATI JAZ U KVALITETI ZDRAVSTVENE SKRBI?” (CroAI & HH)

P

olicy & Business Networking MeetUp

HOĆE LI UMJETNA INTELIGENCIJA SMANJITI ILI POVEĆATI JAZ U KVALITETI ZDRAVSTVENE SKRBI?

 

 

 

Datum: 14. travnja 2022. godine (povodom Svjetskog dana zdravlja 7. travnja), 16-17:30h

Lokacija: Mint Restaurant, Florijana Andrašeca 14

Ograničenje broja sudionika: 120

 

 

 

Kroz različite projekte, inicijative, informiranje i predstavljanje najnovijih publikacija i istraživanja na području zdravstva i zdravstvene industrije, te proaktivnu suradnju s brojnim partnerima, Health Hub ima za cilj okupljati najrelevantnije stručnjake te kreativno, moderno i integrirano pristupati zdravstvenim temama i zdravstvenim politikama, surađujući s predstavnicima zdravstvene struke, akademskom zajednicom, zdravstvenom industrijom, udruženjima koji su povezani sa zdravstvom i zdravstvenom industrijom, predstavnicima civilnog društva (posebice udruženjima pacijenata), medijima, te svim srodnim industrijama koje su povezane sa zdravstvenim ekosustavom i njegovim dionicima.

 

 

Udruga CroAI je udruga za umjetnu inteligenciju osnovana s ciljem da se snažnije utječe na okruženje i razvoj te tehnologije u našoj zemlji. Osim toga cilj joj je i promocija važnosti umjetne inteligencije, te utjecaja umjetne inteligencije na svakodnevni život. Članovi udruge žele podići svijest oko mogućnosti razvoja umjetne inteligencije orijentirane prema čovjeku, temeljene na implementaciji emotivno inteligentnih rješenja.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske je prilikom nedavnog predstavljanja konzorcija AI4Health.Cro kao njegov partner istaknulo potencijal primjene umjetne inteligencije u zdravstvu, uz naglasak kako je zdravstvo jedan od sektora u kojoj se očekuju brojne inovacije temeljene na AI tehnologiji. Pacijenti i građani postaju sve svjesniji svojih prava kada je riječ o digitalnom zdravlju, ali postoji potreba za većom transparentnošću koju treba postići usvajanjem Europskih etičkih načela za digitalno zdravlje.

 

 

EU treba sveobuhvatnu hibridnu strategiju koja može postići ravnotežu između proporcionalne procjene rizika i inovacija koje su usmjerene na pacijenta. Pacijenti vide umjetnu inteligenciju kao pozitivnu u “kontekstima u kojima postoji brža dijagnoza i naknadno liječenje, poboljšani ishodi liječenja te poboljšano iskustvo” s razlikama u primjeni npr. u skrbi kritičnih stanja kao što su srčani udari te bolesti koje ograničavaju život, kod ’emotivnih’ zdravstvenih stanja kao što je rak te u općoj sposobnosti uklanjanja ljudske pristranosti koja utječe na zdravstvenu nejednakost. Međutim, i dalje je postojala zabrinutost oko „sigurnosnih i etičkih razmatranja oko prikupljanja i dijeljenja podataka, zdravstvenih nejednakosti, pristranosti algoritama i rizika od štete za odnose između liječnika i pacijenta“, kao i razumijevanja zdravstvenih djelatnika o samoj umjetnoj inteligenciji, kako najbolje koristiti ovu tehnologiju, te priopćiti pacijentima njegovu vrijednost. Potrebno je više raditi na aktivnostima kroz koje pacijenti stječu “jasno razumijevanje što točno A.I. znači ili razumijevanje širine tehnologija koje obuhvaća”, uz “objašnjenja koja se moraju prilagoditi pacijentima, objašnjavajući rizike i koristi te kako će korištenje umjetne inteligencije u zdravstvu utjecati na njih”. (EFPIA)

 

 

A.I. ima potencijal transformacije skrbi na svim razinama zdravstva prema održivijem modelu koji se temelji na vrijednostima i ishodima, ali još uvijek postoji potreba uključivanja zdravstvene struke i građana u razvoj i primjenu takvih tehnologija temeljenih na umjetnoj inteligenciji. I struka i pacijenti moraju biti u središtu svega što se radi, a odgovarajućim ulaganjima u obrazovanje, osposobljavanje i zajedničko stvaranje inovacija u suradnji s industrijom, to se najbolje može olakšati i ubrzati, kako bi EU mogla ostati konkurentna.

 

>> Hoće li umjetna inteligencija smanjiti ili povećati jaz u kvaliteti zdravstvene skrbi?

>> Kako umjetna inteligencija transformira horizonte zdravstvene skrbi u Hrvatskoj i globalno?

>> Koje su najbolje prakse u Hrvatskoj?

>> Tko su ambasadori zdravstvenih inovacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji?

 

 

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CROAI u suradnji s HEALTH HUB-om i partnerima organizira Policy & Business Networking MeetUp koji će okupiti brojne relevantne dionike zdravstva, zdravstvene i ICT / AI industrije.

Konstruktivni policy dijalogom, B2B druženjem (s naglaskom na startupove koji mogu ponuditi nova rješenja) i okupljanjem svih dionika ekosustava umjetne inteligencije u zdravstvenom sektoru povodom Svjetskog dana zdravlja želimo istaknuti:

 

Očekuju Vas odlični panelisti i konstruktivna rasprava:

 

Akademik MIROSLAV SAMARŽIJA, idejni začetnik i koordinator nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća koji koristi AI tehnologiju

 

Dr. sc. ANJA BAREŠIĆ, koordinatorica AI4HEALTH.Cro, nacionalnog kandidata za European Digital Innovation Hub

 

MISLAV MALENICA, predsjednik CroAI, direktor tvrtke Mindsmiths
 

ANITA GALIĆ, voditeljica prvog regionalnog business think tankia za zdravstvo i zdravstvenu industriju Health Hub

Predstavnik MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

 

Uz kvalitetan networking predviđen je i zanimljivi panel s predstavnicima državne i zdravstvene administracije, predstavnicima javnog i privatnog zdravstvenog sektora koji pružaju skrb pomoću tehnologija temeljenih na AI, predstavnicima regulative na području umjetne inteligencije, medtech / pharma industrije te startup scene!

 

 

Više informacija:

https://www.croai.org/contact