d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Održan Policy Forum “Digitalna transformacija imunizacije – proaktivna prevencija za smanjenje komplikacija”

H

ealth Hub kao jedinstveni regionalni think tank za zdravstvo nastavlja s provođenjem aktivnosti na području osnaživanja dijaloga o suvremenim imunizacijskim politikama, dijeljenjem najboljih praksi iz regije te promicanjem digitalne transformacije u zdravstvenom ekosustavu.

 

 

 

 

 

Kako bi se osigurala učinkovitost sve složenijih imunizacijskih programa potrebni su sveobuhvatni informacijski sustavi za praćenje uspješnosti postotka imunizacije na razini pojedinca i populacije, a posebice kada je riječ o kroničnim skupinama bolesnika koji su obuhvaćeni nacionalnim imunizacijskim programima. Razvoj informacijske infrastrukture stvorila je nove mogućnosti za transformaciju imunizacijskih programa diljem svijeta, a mnogi znanstveni radovi i istraživanja već opisuju viziju sljedeće generaciju digitalnih informacijskih sustava za imunizaciju, koja podrazumijeva i (pro)aktivniju ulogu primarne zdravstvene zaštite. Od WHO-a do UNICEFA, preko Europske komisije i znanstvenih radova – svi su suglasni kako digitalni iskoraci poput podsjetnika za cijepljenje i ciljane digitalizirane poruke promicanja cijepljenja utječu na smanjenje prepreka za željene stope cijepljenja koje je javnozdravstvena struka preporučila. Državama trebaju prilagodljivi digitalni javnozdravstveni informacijski sustavi za usmjeravanje preporuke i provedbe cijepljenja sukladno usuglašenim nacionalnim imunizacijskim programima koji u doba narušenog povjerenja u cijepljenje i „infodemije“ ne postižu željene stope procijepljenosti čime se urušava javno zdravlje i održivost zdravstvenih sustava zbog nepotrebnih i preventabilnih komplikacija.

 

 

 

 

Neke države čak usvajaju ili usavršavaju primjenu Real Time Monitoringa (RTM) imunizacije tj . praćenja imunizacije u realnom vremenu za aktivnosti kampanje imunizacije, sustavni pristup mapiranju potreba korisnika/dionika imunizacijskog ekosustava, osiguravanje integracije sa sveobuhvatnijim eZdravstvom i ekosustavom imunizacije te rješavanje konkretnih barijera za pristup podacima u stvarnom vremenu (UNICEF, WHO, GAVI). Točni, pravovremeni podaci i informacije o kroničnim bolesnicima koji se trebaju pravovremeno zaštititi od komplikacija zaraznih bolesti ključni za javno zdravlje i održivost zdravstvenih sustava. Globalne zdravstvene institucije su suglasne da nam je, kako bismo koordinirali resurse, pratili epidemije i pratili zdravlje stanovništva, potrebna snažna digitalna infrastruktura. Postoji i kritična svijest o tome kako su na previše mjesta sustavi evidencije još uvijek temeljeni na papiru ili je riječ o nepovezanim, neintegriranim bazama podataka što usporava prikupljanje i dijeljenje neprocjenjivih zdravstvenih informacija.

 

 

 

 

Nadalje, znanstvena literatura spominje i proaktivne podsjetnike za cijepljenje u elektroničkim zdravstvenim kartonima (EHR) koji pružaju potporu kliničkom odlučivanju (CDS), a koja može smanjiti propuštene prilike za cijepljenje, a koje su u populaciji kroničnih bolesnika (prema određenoj dijagnozi definiranoj imunizacijskim programom) poboljšale postotak procijepljenosti i time imale značajne kliničke, humane i ekonomske benefite. Elektronički podsjetnici pokazali su se učinkovitima u povećanju postotka imunizacije i potencijalnom smanjenju troškova zdravstvene zaštite kroz niz primjera, kao što je cijepljenje protiv gripe, COVID-19 ili HPV.

 

 

 

 

Na Policy Forumu o gripi kojeg je Health Hub kao regionalni think tank za zdravstvo organizirao prije 1,5 godinu na Školi narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske te brojne partnere, prikupljali smo prijedloge svih dionika zdravstvenog ekosustava, od zdravstvene administracije, preko komora, stručnih i strukovnih organizacija do udruženja pacijenata o tome kako informatički sustavi mogu biti potpora u provedbi imunizacijskih programa propisanih od strane HZJZ-a i MIZ-a. Neki od prijedloga sudionika su bili primjerice da bolnički informacijski sustavi automatski po dijagnozi na određenim odjelima na otpusnim pismima pišu preporuke za imunizaciju kod rizičnih skupina, a obiteljski liječnici i ljekarnici su spominjali mogućnost da se po MKB-u automatski pojavljuje podsjetnik za imunizaciju (protiv gripe, korone, pneumokoka) prilikom upisa dijagnoze ili izdavanja lijekova po MKB-u. Također su tada prisutne udruge pacijenata spominjale i edukacijske poruke u eKartonu za građane, koje uključuju i pravo na besplatno cijepljenje koje Hrvatske osigurava rizičnim bolesnicima.

 

 

 

 

 

U skladu s dosadašnjim dijalogom, te kasnijim aktivnostima na području imunizacijskih politika u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Health Hub je uvažio prijedloge dionika da ponovno organiziramo novi Policy Forum na temu pravovremene imunizacije kroničnih bolesnika i posebno vulnerabilnih skupina u duhu digitalno transformiranog zdravstva kako bismo uz nove spoznaje raspravili ideje i moguće načine implementacije digitalnih podsjetnika u naš zdravstveni ekosustav.

 

 

 

 

Policy Forum “DIGITALNA TRANSFORMACIJA IMUNIZACIJE – Proaktivna prevencija za smanjenje komplikacija“ održan je 15. rujna 2023. godine u Hotelu Zonar (Zagreb). Na ovom Policy Forumu sudjelovali su relevantni panelisti iz imunizacijskog ekosustava, kao partneri konstruktivnom dijalogu o budućnosti digitalne transformacije imunizacije (s naglaskom na nadolazeću sezonu respiratornih infekcija) iz niza institucija.

 Europska komisija (Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva EK u Hrvatskoj)
 Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (državni tajnik Bernard Gršić)
 Ministarstvo zdravstva (Hrvoje Jezidžić, Uprava za eZdravstvo)
 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije Jelena Curać)
 Hrvatski zavod za javno zdravstvo (zamjenica ravnatelja doc. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin)
 Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar MEF UNIZG (ravnateljica prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak)
 Predstavnici Propulsion Fondacije za digitalnu, medijsku i zdravstvenu pismenost (direktor Darko Soković)
 Predstavnici obiteljskih liječnika (Goran Lazić, dr. med.)
 Hrvatska ljekarnička komora (predsjednica Ana Soldo, mag. pharm.)
 Predstavnici udruženja pacijenata (Sandra Karabatić, mag. sestrinstva iz Udruge Jedra i Ivica Belina, KUZ)
 Predstavnici zdravstvene industrije (dr. Sanja Vidmar Golub i dr. Željko Dubravac)

 

Zaključci Foruma iznjedreni kroz doprinos panelista bit će objavljeni u nadolazećim danima.

 

 

 

FOTOGALERIJA