d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Maša Martinović Vidić – Karatistica i magistrica farmacije u sportskoj diplomaciji posvećenoj zdravlju

O

ni su svoj život posvetili profesionalnom sportu i mukotrpnom odricanju da bi promicali Hrvatsku, pokorili su svjetska i europska borilišta, nosili zlatnu medalju oko vrata i ponosno uz himnu predstavljali Lijepu našu!

Kroz uspjeh u sportu, ali i vlastite životne priče koje nisu ponekad blistave poput teško zasluženih medalja, osjetili su poziv da budu društveno odgovorni te svojim motivacijskim pričama budu uzor za budućnost svim generacijama! Poput pravih profesionalaca u sportskoj diplomaciji, stavili su svoje ime, životne navike, sportsko i stručno znanje u službu javnog zdravlja!

Upoznajte naše vrhunske sportaše koji su sudjelovali u nizu kampanja posvećenih prevenciji, posebice onih zloćudnih bolesti (ističemo projekte “12 KORAKA PROTIV RAKA” i “HEROIC” s Hrvatskom ligom protiv raka, “GOVORIMO O RAKU PLUĆA” s udrugom Jedra i dr.), progovorili o suočavanju s rakom u vlastitim obiteljima te pozvali građane da se “sportski” bore za vlastito zdravlje!

Za Health Hub magazin, intervju je dala MAŠA MARTINOVIĆ VIDIĆ (karatistica), bivša europska prvakinja u karateu i osvajačica brojnih državnih, europskih i svjetskih medalja, te magistra farmacije.

 

 

 

“Kao magistra farmacije i sportašica osjećam odgovornost da prvenstveno među svojim bližnjima, ali i preko ove platforme prenesem poruku koliko je važno bavljenje sportom.“

 

 

 

 

Bili ste europska karate prvakinja i višestruka nacionalna karate prvakinja. Zašto ste oda-brali karate i koji potencijal ima karate u unaprjeđenju kvalitete života oboljelih od raka?
Otkada sam krenula na karate zaljubila sam se u njega zato jer uz to što je sport, ujedno i borilačka vještina te uz fizički segment, puno se pažnje pridaje i psihičkom segmentu. Zapravo, mislim da je to jedna inteligentna vještina u sportu, u kojem nije cilj nekome nauditi. Ozljede nisu pravilo već su više iznimka i bit-no je nekoga nadmudriti i na taj način pobijediti. Zaljubila sam se!

 

Zašto ste odabrali taj sport i koji je njegov benefit?
Odabrala sam ga slučajno kad sam bila mala. Prvo su me moji upisali na gimnastiku, ali se zbog fizičkih karakteristika (uvijek sam bila viša od prosjeka) nisam u njoj pronašla. Onda su me upisali na karate i tu sam ostala. Paralelno sam još trenirala i odbojku i rukomet, ali u karateu sam najviše uživala. Svakodnevni izazovi na treningu a kasnije i oni na natjecanjima, držali su me ustrajnom.

 

 

 

 

Jednom ste spomenuli kako ste u užoj obitelji imali doticaj sa zloćudnom bolesti. Kako Vaš sportski duh i lifestyle može pomoći u takvom slučaju?
I mama i tata su bili onkološki bolesnici koji su uspješno pobijedili tu bolest. Mogu reći da su mi oni stvarno veliki uzori kako u životu tako i u sportskoj karijeri. Nikad se nisu žalili i na nas djecu predali taj teret. Mislim da im je za to bila potrebna ogromna mentalna snaga i to je nešto što bih poželjela svakom onkološkom bolesniku, da ima snage za ići dalje.

 

Kako se osjećate biti sportski ambasador zdravog življenja, a pritom ste i magistra farmacije dakle zdravstveni stručnjak?
Kao magistra farmacije i sportašica osjećam odgovornost da prvenstveno među svojim bližnjima, ali i preko ove platforme prenesem poruku koliko je važno bavljenje sportom. Čak ne toliko profesionalno, već svaki dan rekreativno i kroz mlađu i srednju i stariju životnu dob. Mi smo živa bića koja su predodređena za kretanje i mislim da to samo može pridonijeti našem zdravlju, razvoju i dugovječnosti.

 

 

“Karate je inteligentna sportska vještina u koju sam se zaljubila!“

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //