d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Ljekarnička skrb u osnaživanju hrvatskog zdravstvenog sustava – ususret Svjetskom danu farmaceuta

“Lj

ekarništvo osnažuje zdravstvene sustave” tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana farmaceuta u organizaciji Međunarodne farmaceutske federacije (FIP) koji se tradicionalno obilježava 25. rujna.

U vrijeme kada se zdravstveni sustavi diljem svijeta oporavljaju od krize izazvane pandemijom COVID-19 i kada postoji opći konsenzus da je potrebno hitno zajedničko djelovanje kako bi zdravstvene usluge ispunile buduće potrebe zajednica, ovogodišnja kampanja Svjetskog dana farmaceuta predstavlja priliku za osnaživanjem svijesti o ljekarnicima i ljekarničkim timovima kao inteligentnom rješenju za zdravstvene sustave.

 

 

 

 

 

 

Pandemija COVID-19 neporecivo je ukazala na mogućnosti ljekarničke profesije da podrži zdravstvene sustave. Primjerice, Udruženje američkih ljekarnika, koje je članica Međunarodne farmaceutske federacije, navodi kako su ljekarnički timovi pružili više od 350 milijuna kliničkih intervencija u obliku testiranja na COVID-19, cijepljenja, liječenja i skrbi pacijenata u bolnicama (bolnički ljekarnici).

Bez sumnje, ljekarništvo je ključno za dostupnost zdravlju, siguran i neometan opskrbni lanac lijekovima i medicinskim proizvodima te racionalnu primjenu lijekova. Primjerice, javno ljekarništvo osnažuje zdravstvenu skrb pružanjem pravovremenih zdravstvenih savjeta, informacija i edukacije, trijažom pacijenata, probirom / testiranjem i upućivanjem liječniku, provođenjem cijepljenja ili zdravstvenim opismenjavanjem o cijepljenju, propisivanjem i smanjenjem polimedikacije te praćenjem adherencije i cjelokupne medikacijske anamneze. Međutim, postoji širok raspon drugih zdravstvenih usluga koje javni i bolnički ljekarnici mogu pružiti, što bi smanjilo pritisak na ostatak zdravstvenog sustava te bi uštedjelo vrijeme pacijentima i ostalim pružateljima skrbi.

Potrebno je kontinuirano ulaganje i uvažavanje ljekarništva kao integriranog dijela zdravstvene zaštite ako se želi postići univerzalna pokrivenost ili dostupnost zdravstvenim uslugama. FIP-ova poruka za Svjetski dan farmaceuta 2023. je jasna: Omogućite ljekarnama da se više uključe, uz validiranje njihovog doprinosa u lancu zdravstvene skrbi.

 

 

 

 

 

 

Osim što u svoje inicijative od osnutka aktivno uključujemo sve dionike farmaceutskog sektora, i povodom kampanje Svjetskog dana farmaceuta FIP-a, Health Hub kao jedinstveni regionalni think tank u zdravstvu želi podržati ljekarnike i ljekarničke timove u prezentiranju njihove skrbi, kako bismo ukazali na njihovu vrijednost i potencijal u poboljšanju zdravlja, te kako bismo naglasili i važnost njihove suradnje s ostalim važnim dionicima u zdravstvu te partnerima u osiguravanju dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda, kao što su farmaceutske kompanije, med-tech kompanije i veledrogerijski sektor.

Pratite naše nadolazeće aktivnosti kojima želimo doprinijeti zajedničkom podizanju svijesti o važnosti ljekarničke skrbi, od zdravstvene pismenosti do kompleksnih kliničkih intervencija u suradnji s liječnicima…

 

 

 

 

 

 

 

REFERENCE:
Hrvatsko farmaceutsko društvo, FIP