d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

HH Trend Report – Što povezuje hrvatski zdravstveni turizam, rehabilizaciju i telemedicinu sa NBA ligom, AC Milanom, Real Madridom i Mayo Clinic?

P

očetkom godine, Health Hub je predstavio nove trendove na zdravstvenom horizontu, među kojima smo spomenuli zdravstvenu skrb na daljinu (poput virtualnih odjela, virtualnih timova i telemedicine), virtualnu stvarnost, antigravitacijske trake, robotiku i interaktivne zidove s kamerama koje uvelike ubrazavaju procese rehabilitacije ne samo kod profesionalnih sportaša nego i kod pacijenata s dugotrajnim COVID-om. O ovim inovativnim rješenjima razgovarali smo s gdinom. Matijom Kovačecom, konzultantom za robotiku i gejmifikaciju u fizikalnoj rehabilitaciji, direktorom kompanije Raystar, koja gotovo na mjesečnoj razini nudi nešto novo i jedinstveno za zdravstvo!

 

 

 

Matija Kovačec, konzultant za robotiku i gejmifikaciju u fizikalnoj rehabilitaciji, direktor kompanije Raystar tijekom Health Hub Trend Report eventa

 

 

 

Kako je započela priča o Raystaru kao bakljonoši inovativnih rješenja u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, ali i drugim područjima medicine koji koriste potencijal digitalne transformacije uz nove „med-tech“ gadgete“?

 

Svi se želimo oporaviti nakon ozljeda – što prije. Mi u Raystaru dajemo sve od sebe da najbolja tehnologija bude dostupna svima kako bi se učinkovito i bezbolno vratili u željeno zdravstveno stanje.

Raystar je osnovan jer vjerujemo kako naša oprema može pomoći svakodnevno mnogima koji se suočavaju s dugotrajnim oporavkom, ali i vizionarima koji vjeruju kako tehnologija može pomoći njihovoj formi, zdravstvenom osoblju i doktorima koji prate trendove i koriste tehnološki napredak kao ekstenziju svojeg znanja ne bi li postigli najveći mogući učinak i standard u liječenju.

Uzimajući u obzir da su tehnologija i medicina već neko vrijeme u korelaciji, odlučili smo uključiti napredne tehnologije poput virtualne stvarnosti, antigravitacijskih traka, robotike i interaktivnih zidova s kamerama u proces rehabilitacije pacijenata. To nam je omogućilo da pacijentima osiguramo učinkovitiju i ugodniju rehabilitaciju te im pružimo bolji uvid u njihovo liječenje. Mi smo tu da budemo stup digitalnoj transformaciji u rehabilitaciji i zdravstvu, a to znači i rasterećivanje zdravstvenog sustava radi bržeg oporavka i djelovanja tehnologije kao produžene ruke djelatnicima zdravstva što je zapravo i svrha tehnologije danas.

 

 

 

 

 

Zdravstvena skrb na daljinu (poput virtualnih odjela, virtualnih timova i telemedicine) dobila je na važnosti tijekom pandemije. Čak i sada kada je općenito sigurno nastaviti s rutinskim pregledima „uživo“, mnogi su pacijenti i pružatelji zdravstvenih usluga shvatili da se za mnoga stanja skrb može pružiti učinkovitije i isplativije na daljinu. Kako komentirate porast trenda „skrbi na daljinu“ u Hrvatskoj i svijetu?

 

Budućnost fizikalne rehabilitacije u svijetu je usmjerena na integraciju tehnologije kako bi se pružili personalizirani i učinkoviti tretmani za pacijente. To će omogućiti pristupačniju skrb, bolje praćenje napretka pacijenata i poboljšanje kvalitete života za one koji su u potrebi za bržom rehabilitacijom. Rehabilitacijski centri, klinike i bolnice – moraju se maknuti od švedskih ljestvi i strunjača i usvojiti tehnologiju i njene prednosti. Ako to neće učiniti oni, to će učiniti korisnici s vremenom kako se budu educirali.

Usvajanje svjetskih trendova i tehnologija u Hrvatskoj pomoći će nam osigurati bolju skrb na daljinu. Također, treba naglasiti da su neki trendovi poput telemedicine već dobro usvojeni u zdravstvenom sustavu Hrvatske, ali i daljnje poboljšanje u smislu brzine i učinkovitosti pružanja skrbi na daljinu je neophodno. Uzimajući u obzir i europska sredstva koja su dostupna za inovativne usluge u zdravstvenom turizmu, ovo bi moglo biti značajno poboljšanje u hrvatskom zdravstvenom turizmu, ali i sektoru zdravstva u Hrvatskoj.

Kada je riječ o korištenju naših proizvoda, mnoge poznate institucije, bolnice i sportski klubovi diljem svijeta koriste ih za rehabilitaciju svojih pacijenata i sportaša. Na primjer, virtualna stvarnost se koristi u rehabilitaciji nakon moždanog udara, antigravitacijske trake su popularne u rehabilitaciji nakon operacija koljena, a robotika se koristi za pomoć u rehabilitaciji nakon ozljeda leđa. Sve u svrhu bržeg i učinkovitijeg oporavka korisnika.

 

Photo credits by ©2008GuillermoVelez, Alter G

 

 

 

Ilustrirali ste kako pacijent iz bolnice odlazi s „koferom i gadgetima“ za telemedicinsku skrb dostupnu 24/7, jer dokazi ukazuju kako poznato okruženje i blizina obitelji mogu imati pozitivan učinak na ishode pacijenata. Telemedicina danas pokriva niz usluga (od videopoziva liječnika do mjerenja parametara ili čak daljinske kirurgije, gdje kirurg izvodi operaciju na pacijentu na udaljenoj lokaciji koristeći robotsku tehnologiju). Kako ocjenjujete spremnost Hrvatske da brzo usvoji ovakve trendove i gdje vidite najveći potencijal suradnje?

 

Telemedicina je već u širokoj primjeni u Hrvatskoj, a vjerujem da se da će se slično dogoditi i s telerehabilitacijom. Jedna od glavnih prednosti telerehabilitacije je dostupnost, koja pacijentima omogućuje pristup rehabilitacijskoj terapiji bilo gdje i bilo kad, čime se poboljšava kvaliteta života pacijenata i smanjuju troškovi putovanja. Također, telerehabilitacija pruža mogućnost personalizirane terapije, jer terapeut može pratiti i procijeniti napredak pacijenta u stvarnom vremenu, a samim time i prilagođavati terapiju prema potrebama pacijenta.

S obzirom na prednosti i potencijal telerehabilitacije, vjerujemo da će se sve više zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj okrenuti prema ovom načinu rehabilitacije. No, kao i kod svih novih tehnologija, potrebno je razvijati sustavne strategije i standarde koji će osigurati kvalitetu i sigurnost rada telerehabilitacije.

Kako bi se osigurao učinkovit i siguran rad telerehabilitacije, potrebno je osigurati primjenu odgovarajućih tehnologija, uključujući stabilnu i brzu internetsku vezu te kvalitetnu opremu za snimanje i prijenos podataka. Također, edukacija za terapeute i pacijente o korištenju tehnologija i samoj telerehabilitaciji je, naravno, nužna.

 

 

 

 

Danas zastupate i proizvode poput virtualne stvarnosti, antigravitacijskih traka, robotike i interaktivnih zidova s kamerama koje uvelike ubrazavaju procese rehabilitacije ne samo kod profesionalnih sportaša nego i kod pacijenata s dugotrajnim COVID-om. Imate odličnu suradnju s Thalassotherapijom u Opatiji koja je liderski već implementirala ovakve trendove. Trebaju li ovakve priče i suradnja služiti kao inspiracija za modernizaciju i digitalnu transformaciju hrvatskog zdravstvenog turizma, posebice danas kada se nude i europska sredstva za inovativne usluge u zdravstvenom turizmu?

 

Budućnost fizikalne rehabilitacije u svijetu uključuje kontinuirani razvoj tehnologija i inovacija koje će omogućiti učinkovitije, personalizirane i pristupačne tretmane za pacijente. Te se tehnologije kreću u smjeru povećane automatizacije i korištenja umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti, robotike i senzorske tehnologije.

Naši proizvodi, kao što su virtualna stvarnost, antigravitacijske trake, robotika i interaktivni zidovi s kamerama, mogu pružiti veliku korist ne samo pacijentima s dugotrajnim COVID-om i profesionalnim sportašima, već i drugim pacijentima koji prolaze kroz rehabilitacijski proces.

Jedan od glavnih trendova u fizikalnoj rehabilitaciji je integracija telemedicine i digitalnih rješenja za pružanje skrbi na daljinu. To omogućuje pacijentima da dobiju pristupačniju i pravovremeniju skrb, kao i bolju povezanost s terapeutima iz udobnosti vlastitog doma. Ovaj trend se pogotovo ubrzao tijekom pandemije, kada su zdravstveni radnici i pacijenti morali ograničiti svoje kretanje i kontakte s drugima.

Drugi trend u fizikalnoj rehabilitaciji je korištenje senzorskih tehnologija i pametnih uređaja za praćenje napretka pacijenata tijekom rehabilitacije. Ovi uređaji mogu se koristiti za praćenje pokreta, snagu mišića, ravnotežu i druge parametre, što omogućuje terapeutima da prate napredak pacijenta, procijene učinkovitost terapije i prilagode tretman prema potrebi.

Isto tako, korištenje robotike u fizikalnoj rehabilitaciji postaje sve popularnije. Ovi roboti mogu biti programirani za pružanje ponavljajućih vježbi i manipulacija, što oslobađa terapeute od monotone i naporne fizikalne aktivnosti. Robotika također može pružiti potporu za hodanje, ravnotežu i druge aktivnosti koje su teške ili nemoguće za pacijente da izvode sami.

Uz ove tehnologije, proširena stvarnost (AR) i virtualna stvarnost (VR) također se sve više koriste u fizikalnoj rehabilitaciji. AR i VR mogu pomoći u poboljšanju ravnoteže i koordinacije, smanjenju boli i stresa, te povećanju motivacije pacijenata tijekom rehabilitacije radi bržeg oporavka. Suradnja s Thalassotherapijom u Opatiji bila je prva u implementaciji ovih tehnologija u rehabilitacijske procese. Kao pionir u Hrvatskoj prednjače svim institucijama ove vrste. No, moram spomenuti i Varaždinske toplice koje su nedavno implementirali antigravitacijsku traku za trčanje – Alter G, i mnogo ulažu u zdravstveni turizam. Varaždinske toplice kao grad, a vjerujem i cijela regija imat će veliku korist od njihovog projekta. Varaždinske toplice „svemirski su brod“ za naše pojmove u zdravstvu općenito i jedan dobar primjer kako iskoristiti potpore EU. S druge strane, tu su i sportski centri i klubovi. Vani primjerice mnogi klubovi koriste naše tehnologije kao na primjer Real Madrid, LA Lakersi.

Kod nas je, za sada, jedini NK Osijek odlučio skratiti oporavak svojim igračima uz korištenje tehnologije. Vjerujem kako će im antigravitacijska traka za trčanje prije pomoći da se vrate u igru, a novi stadion u Osijeku imat će što imaju najbolji sportaši diljem svijeta.

Vjerujem kako bi takve priče i suradnje mogle služiti kao inspiracija za modernizaciju i digitalnu transformaciju hrvatskog zdravstvenog turizma – definitivno će se za njih opet čuti u vjeri da će ih bit sve više.

 

 

 

 

 

 

Zanimljivo je kako ovakve inovativne usluge koriste neke poznate institucije, bolnice i sportski klubovi diljem svijeta. Možete li nam reći nešto više o tome?

 

Milijuni ljudi, tisuće bolnica i rehabilitacijskih centara na svijetu koriste opremu koju zastupamo. Tu su vodeće bolnice i institucije u svijetu poput Mayo Clinic i Harvard University, sportski klubovi poput Bayern Munchen i AC Milan koji koriste ove vrhunske uređaje i tehnologiju kao neizostavne alate u svakodnevnom radu. Kad imamo iskustvo da se vrhunski NBA igrač nakon iznimno teške ozljede, vrati, ne tri dana, nego tri mjeseca ranije na teren, vidimo koliko je tehnologija učinkovita. Napravljene su stotine kliničkih studija s izvanrednim rezultatima koje nas dodatno motiviraju da implementiramo takvu tehnologiju u što više hrvatskih ustanova i neposredno podignemo kvalitetu zdravstva.

 

 

 

Matija Kovačec, konzultant za robotiku i gejmifikaciju u fizikalnoj rehabilitaciji, direktor kompanije Raystar tijekom Health Hub Trend Report eventa s prof. dr. sc. Goranom Roićem (predsjednik UPUZ-a) i Matijom Poljakom (Newton technologies Adria)