d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Health Hub’s Partnership Wishlist 2024.: Udruga “Ja sam 1 od 10” – “Naš cilj je osnažiti žene da se suoče i nose s izazovima endometrioze uz podršku zajednice i stručnjaka!”

U

 okviru prigodnog editoriala HEALTH HUBs PARTNERSHIP WISHLIST 2024 uz slogan “Sve što želimo u zdravstvenom ekosustavu u godini pred nama jest …”, Health Hub je pozvao goste koji su važan dio našeg zdravstvenog ekosustava da ususret novoj 2024. godini prenesu želju, problematiku, postojeći izazov ili možda uspjeh i najbolju praksu, koji trebaju poslužiti kao nit vodilja i inspiracija za otpornije, modernije i održivije zdravstvo u 2024. godini!

Kao konstruktivni policy think tank željeli smo iskoristiti period prosinca kao mjeseca zajedništva i dobrih želja te kreirati Health Hub Partnership Wishlist 2024. kroz seriju intervjua i članaka s našim odabranim stručnjacima i suradnicima. Kraj 2023. godine i početak 2024. iskoristit ćemo da na jednom mjestu kreativno i afirmativno poželimo dobre želje i najavimo odlične projekte kako bi cijela Health Hub obitelj i zdravstveni ekosustav koji prati našu platformu (njih preko 120.000 u regiji) mogli vidjeti što je potrebno zdravstveno-politički prioritizirati, koje su neispunjene potrebe institucija, pacijenata i sustava, koji projekti nam trebaju biti inspiracija, koliko su važni nadolazeći trendovi, kojim temama treba dati vjetar u leđa, itd. … Naši gosti su bili maštoviti, konstruktivni, vrijedni i inspirativni u ovom prigodnom kreiranju Health Hub’s Partnership Wishlist 2024. ❤
S nama su bili gosti iz pedijatrije, onkologije, kirurgije, transplantacijske medicine, udruženja pacijenata, farmaceutske industrije, zdravstvenog osiguranja i javnog zdravstva ❤

Hvala svim gostima i suradnicima Health Hub-a na odličnoj atmosferi, uređenju scenografije i fotografijama koje pokazuju kako se očekivanja u zdravstvu pred nama mogu iznijeti konstruktivno i s osmijehom!

 

 

Photography by Igor Dugandžić

 

 

 

Udruga “Ja sam 1 od 10”

// udruga žena oboljelih od endometrioze //

 

Zorica Martić, univ. mag. sestrinstva (predsjednica Udruge) te Kristina Martić, univ. mag. iur. (pravna savjetnica Udruge)

 

 

Pokretačice (današnje) udruge žena oboljelih od endometrioze neumorno su radile početkom 2022. godine na podizanju svijesti o endometriozi u Hrvatskoj te su s peticijom “I ja sam 1 od 10” došle i do Hrvatskog sabora. Na njihov prijedlog, 27. svibnja 2022. održana je tematska sjednica o endometriozi “Endometrioza u RH, medicinski i javnozdravstveni problem” Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj su prihvaćeni na razmatranje svi prijedlozi koji se tiču promjena u zdravstvenom sustavu, što smatramo malim korakom za žene, ali velikim korakom za endometriozu.

Zbog velikog interesa javnosti i medija te uspjeha peticije „I ja sam 1 od 10“, Inicijativa je u svibnju 2022. godine prerasla u Udrugu žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10” čije su osnivačice Valerija Đurđević, Maja Vodopić i Nika Bašić Bunić, žene koje su i same oboljele od endometrioze, a za prvu predsjednicu izabrana je bila Valerija Đurđević.

U lipnju 2022. godine, Zorica Martić novoizabrana je predsjednica Udruge koja se želi izboriti za promjene unutar zdravstvenog sustava za sve oboljele žene, a u tome su joj pomoć Nika Bašić Bunić i Žaklina Posavec, s kojima se nastavlja zajednički rad Udruge, dok je Valerija Đurđević ostala u Udruzi kao počasna članica.

Udruga “Ja sam 1 od 10” okuplja žene oboljele od endometrioze te dionike zdravstvenog sustava u borbi protiv ove bolesti, a Zorica Martić, univ. mag. sestrinstva (predsjednica Udruge) te Kristina Martić, univ. mag. iur. (pravna savjetnica Udruge) s nama su podijelile sve što Udruga priželjkuje u zdravstvenom ekosustavu u godini pred nama…

 

 

 

Zorica Martić, univ. mag. sestrinstva (predsjednica Udruge) te Kristina Martić, univ. mag. iur. (pravna savjetnica Udruge)

 

 

 

 

 

Naša vizija jest biti glas i podrška za žene oboljele od endometrioze, osiguravajući da njihovi problemi budu prepoznati i rješavani u zdravstvenom sustavu.

Naš cilj je osnažiti žene da se suoče i nose s izazovima endometrioze uz podršku zajednice i stručnjaka!

 

 

 

 

 

 

Zorica Martić, univ. mag. sestrinstva (predsjednica Udruge)

 

 

 

 

Sve što želimo u zdravstvenom ekosustavu u godini pred nama jest stvoriti bolje razumijevanje, podršku i tretmane za žene oboljele od endometrioze.

Naša udruga pod “božićnom jelkom” poželjela je nekoliko važnih ciljeva:

  • Nastavak podrške javnog govora: Ohrabrivati i podržavati žene oboljele od endometrioze da otvoreno govore o svojim iskustvima. Ovo uključuje organiziranje i sudjelovanje u javnim događajima i forumima.
  • Osvještavanje javnosti: Nastaviti s kampanjama i programima usmjerenim na podizanje svijesti o endometriozi kao kroničnoj bolesti. To uključuje suradnju s medijima i javnozdravstvenim ustanovama.
  • Javnozdravstvene akcije: Organiziranje zdravstvenih kampanja i događanja kako bi se unaprijedio pristup i kvaliteta skrbi za oboljele.
  • Edukacijski vodič: Izraditi edukacijski vodič za pacijentice s dijagnozom endometrioze u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima. Vodič će sadržavati informacije o bolesti, tretmanima i savjetima za samopomoć.
  • Individualni pristup pacijentici: Poticati na individualizirani pristup u tretmanu kroz multidisciplinarni tim koji uključuje ginekologe, psihologe, nutricioniste, fizioterapeute i druge specijaliste.
  • Širenje kruga specijalista: Raditi na povećanju broja zdravstvenih radnika specijaliziranih za endometriozu kako bi pacijentice imale bolji pristup stručnoj pomoći.
  • Strategija rane dijagnostike: Razvijati i promovirati strategije za ranu dijagnozu endometrioze, što uključuje edukaciju zdravstvenih radnika i promicanje svijesti o simptomima među ženama.
  • Poticanje na razgovor o ženskom zdravlju: Aktivno promovirati i poticati otvorene razgovore o ženskom zdravlju s posebnim naglaskom na endometriozu.
  • Sufinanciranje lijekova: Raditi na inicijativi da lijekovi za pomoć kod endometrioze budu sufinancirani sredstvima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), kako bi se olakšao pristup i smanjili troškovi liječenja za pacijentice.

 

 

 

 

 

 

 
Kristina Martić, univ. mag. iur. (pravna savjetnica Udruge)

 

 

 

 

 

 

Snimanje i produkciju ovog editoriala podržali su: