d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Future Tense: “Metaverse je još uvijek neshvaćen, ali će nam promijeniti živote!”

P

rvi dan Future Tense konferencije zaključile su futurologinje Sofie Hvitved i Erica Orange s temama o metaverseu i medijima, odnosno obrazovanju i radu. Za sve one koji nisu bili sigurni što je to metaverse i što može značiti za budućnost poslovanja, futurologinja Sofie Hvitved na konferenciji Future Tense održala je atraktivno i vrlo posjećeno predavanje pod nazivom: „Keeping Up With the Metaverse“.

„Pojam metaverse i dalje nije u potpunosti shvaćen. On je besprijekorna konvergencija našeg fizičkog i digitalnog života koja okuplja ljude, prostore i stvari u virtualnim ili proširenim digitalnim prostorima. Sve to uključuje proširene vizualne slojeve naše fizičke stvarnosti, kao i virtualne svjetove. Danas živimo u svijetu gdje je teže shvatiti što je fizička stvarnost nego metaverse“, rekla je Sofie Hvitved.

 

 

 

 

 

Uslijedila je panel diskusija s brojnim oprečnim stavovima, a na kojoj su sudjelovali Ana Zovko (LAQO, Croatia Osiguranje), Martina Silov (CroaAI), Matej Lončarić (JoomBoos) i Ante Mandić (Insig2), a moderirala je Ida Pandur, CEO Near Balkans.

„Metaverse i umjetna inteligencija nisu konkurenti. Velika većina nije ni svjesna koliko će nam alati umjetne inteligencije pomoći i kako je implementacijom novih alata moguće razvijati svoje biznise. Spajanje metaversa i umjetne inteligencije donijet će izvanredne rezultate“, izjavila je Martina Silov.

Za vrijeme pauze na Global stageu, program se nastavio odvijati na Focus stageu, gdje je Gregor Firbas, CEO Futura Grupe govorio o metaverseu koji je već stigao. Panel diskusiju o budućnosti medija u kojoj su sudjelovale Mirela Hegediš Horvat (Tportal), Ksenija Kardum (Nova TV) i Anamaria Todorić (Večernji list) moderirao je novinar Dino Goleš, a Jaka Gornik iz Confive govorio je o budućnosti event industrije.

 

 

 

 

Jedna od 50 najboljih futurologinja na svijetu prema Forbesu, Erica Orange, održala je inspirativno predavanje o budućnosti obrazovanja i rada, s nazivom: „Learning On the Edge of Tomorrow“.

„Novo doba potiče kreiranje novih obrazaca razmišljanja, što stvara potrebu za novim pristupima učenju, angažiranju, privlačenju pažnje. Generacija Z zato sve više zahtjeva da se izazove njihovo kritičko razmišljanje, a upravo na to se oslanja umjetna inteligencija. Upravo ljudski doprinos, znatiželja i kritičko razmišljanje potiču razvoj sustava poput Chat GPT-a i baš zato online učenje nikad neće zamijeniti ono tradicionalno. Oni će se nadopunjavati“, rekla je Erica Orange.

 

 

 

 

O budućnosti tržišta rada i obrazovanja nastavili su raspravljati domaći stručnjaci: rektorica Riječkog sveučilišta Snježana Prljić Samaržija, Marin Trošelj iz STEMI-ja te Aleksandar Zemunić iz Selectija. Raspravu je moderirala Ana Muhar Blanquart.

„Velike tehnološke kompanije posljednjih nekoliko godina postaju ozbiljna konkurencija sveučilištima. Prilikom zapošljavanja, mlade ljude se sve više pita imaju li kompetencije, želju za učenjem, a ne diplomu. Kompanije su danas spremne ulagati u edukacije, što to će u bliskoj budućnosti postati sve veći trend“, rekla je Snježana Prljić Samardžija.