d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

European Health Forum Gastein: Zdravlje u srcu otporne budućnosti! (dr. Clemens Martin Auer za The Parliament Magazine)

O

 

vogodišnje virtualno izdanje European Health Foruma u Gasteinu (EHFG) nudi jedinstvenu platformu za „izazivanje“ tradicionalnog načina razmišljanja i utiranje puta ka zdravijem, ravnopravnijem i otpornijem društvu, objašnjava dr. Clemens Martin Auer kao prvo ime EHFG-a.

 

Unatoč brojnim uspjesima na regionalnoj razini, Europska unija inicijalno nije uspjela u provedbi globalnog multilateralizma – kao ni Svjetska zdravstvena organizacija. Sada je vrijeme učenja na vlastitim pogreškama i osiguravanju zajedničkog napretka – ka boljem!

 

Ovogodišnji European Health Forum Gastein je posvećen promjeni načina promišljanja o tome kako svi mi, kao dionici zdravstva, vodimo zdravstvene politike i kako se želimo uključiti u šire zdravstvene rasprave, ne samo na lokalnoj, nego i na regionalnoj i globalnoj razini.

 

 

 

Kriza COVID-19 nas je naučila da, iako je neke elemente odgovora na pandemiju potrebno provesti na lokalnoj razini, drugi „slojevi“ odgovora zahtijevaju multilateralne mehanizme. Primjerice, izazov globalne dostupnosti cjepivima i pitanje digitalne razmjene podataka povećali su potrebu za daljnjom međudržavnom suradnjom.

 

Međutim, iako su okvirni sporazumi o nabavci cjepiva protiv COVID-19 i implementacija jedinstvenog sustava putovnica postigli realne regionalne uspjehe; na globalnoj razini države s niskim i srednjim dohotkom i dalje se bore za dostupnost čak za svoja prva cjepiva protiv COVID-19.

 

Rješavanje ovih izazova zahtijeva razmišljanje o konkretnim načinima za oživljavanje multilateralizma i redefiniranje položaja Europe prema globalnom jugu. Mi Europljani moramo „izazvati“ vlastiti načinn promišljanja; multilateralizam ne može biti jednosmjerna ulica, utvrđena na sastancima na visokoj razini koji se održavaju iza zatvorenih vrata.

 

“Ovogodišnji European Health Forum Gastein preispituje načine na koji mi, dionici zdravstva, vodimo zdravstvene politike i način uključivanja u šire zdravstvene rasprave, ne samo na lokalnoj, nego i na regionalnoj i globalnoj razini.”

 

 

Ne možemo očekivati ​​da će treće zemlje razmjenjivati ​​i pružati svoje podatke dok u isto vrijeme identificiramo i zadržavamo rješenja za sebe. Iznimni karakter krize izazvane virusom COVID-19 zahtijeva izvanredne radnje i otvara prostor za nove vizije.

Dok su u „normalnim vremenima“ patenti ključni alat za poticanje istraživanja i razvoja i inovacija, odricanje od prava intelektualnog vlasništva sada bi mogao biti jedini način za zapadne zemlje da izgrade povjerenje s globalnim jugom. To bi poslalo snažan signal da smo spremni za novi pristup multilateralizmu koji djeluje u oba smjera.

Iako je odricanje od patenata (iako samo u vrijeme pandemije) dio rješenja, samo to neće biti dovoljno ako se paralelno ne pozabavimo pitanjima koja se odnose na širi okvir globalnog zdravstvenog odgovora i solidarnosti.

Oživljavanje multilateralizma trebalo bi biti sastavni dio kontinuiranih rasprava o potrebi za novim Ugovorom o pandemiji i reformom WHO-a. Zapravo, koja bi bila dodana vrijednost novog Ugovora o pandemiji bez multilateralizma pokrenutog snažnom Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja bi podržala njegovo funkcioniranje?

Osim promišljanja o ulozi Europe na globalnoj sceni, želimo da ovogodišnji European Health Forum Gastein nastavi rasprave o potrebi Europske zdravstvene unije. Dovest ćemo Konferenciju o budućnosti Europe (The Future of Europe) u Gastein, stavljajući dionike civilnog društva u središte pažnje kako bi prikupili i istražili njihovu perspektivu o novoj ulozi EU na području zdravstva.

Kako možemo preispitati načelo supsidijarnosti, u svjetlu izazova koje predstavlja kriza COVID-19? Može li se osnažiti liderska uloga EU o zdravstvenim pitanjima bez promjene Ugovora?

 

 

„Osim promišljanja o ulozi Europe na globalnoj sceni, želimo da ovogodišnji European Health Forum Gastein nastavi rasprave o potrebi Europske zdravstvene unije. Dovest ćemo Konferenciju o budućnosti Europe (The Future of Europe) u Gastein, stavljajući dionike civilnog društva u središte pažnje kako bi prikupili i istražili njihovu perspektivu o novoj ulozi EU na području zdravstva.“

 

 

 

 

Fokusiranje isključivo na COVID-19 bila bi pogreška. Ono što smo vidjeli da se odvija posljednjih mjeseci daleko je od liječenja jedne bolesti. Dionici u zdravstvu naučili su na teži način da odgovore traže i izvan svog područja. COVID-19 je otkrio slabosti ne samo u zdravstvenim sustavima, već i u našim društvima u cjelini.

Stoga, oporavak od tako složene krize zahtijeva novi društveni ugovor, koji će rješavati zdravstvene, ekološke, gospodarske, socijalne i demokratske izazove na cjelovitiji način, u skladu s vizijom Ciljeva održivog razvoja.

Tijekom posljednje dvije godine vidjeli smo kako zdravstveni izazovi mogu kolidirati s geopolitičkim izazovima. Iako je vjerojatno prerano za pružanje razumnih političkih rješenja, European Health Forum Gastein pruža jedinstvenu platformu za osnaživanje dijaloga između zdravstvenih aktera među državama, područjima i sektorima, čime se „izaziva“ tradicionalno promišljanje.

To će pomoći utabati put ka zdravijem, ravnopravnijem i otpornijem društvu. Rasprava o tome započinje u Gasteinu! Pridružite nam se tamo!

 

 

Dr. Clemens Martin Auer, www.ehfg.org

https://healthpolicy-watch.news/wp-content/uploads/2018/11/Auer-3.jpg

 

REFERENCE:
https://www.theparliamentmagazine.eu/news/article/european-health-forum-gastein-health-at-the-heart-of-a-resilient-future