d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

EIT HEI Inicijativa „otključat“ će inovacijski potencijal u europskom visokom obrazovanju – Među odabranim projektima je 4InnoPipe međunarodnog konzorcija u kojem je i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta

E

uropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) sa zadovoljstvom je objavio 26 konzorcija odabranih za sudjelovanje u Inicijativi EIT HEI. Gotovo 300 institucija visokog obrazovanja i njihovih partnera iz 38 zemalja dobit će ukupno do 31,2 milijuna eura za jačanje svojih inovacijskih kapaciteta.

Inicijativa EIT-a za visoko obrazovanje (EIT HEI): Izgradnja inovacijskih kapaciteta za visoko obrazovanje je zajednička aktivnost EIT zajednice koju koordinira EIT RawMaterials. Ova inicijativa je ključni cilj za Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) kao dio njegove nove strategije, EIT Strategic Innovation Agenda 2021−2027. Inicijativa ima za cilj podržati institucije visokog obrazovanja stručnošću i izobrazbom, pristupom inovacijskom ekosustavu EIT-a i financiranjem, omogućavajući im da razviju akcijske planove za inovacije koji nadopunjuju potrebe pojedinačnih institucija visokog obrazovanja.

 

 

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade tim povodom je izjavila: ‘Tijekom prošle godine Inicijativa EIT HEI napravila je ogroman iskorak kako bi institucije visokog obrazovanja učinile inovativnijima i poduzetnijima povezujući ih s poduzećima i istraživačkim centrima. Dodatno će 294 organizacije imati koristi od stručnosti, podučavanja i razmjene znanja. Ova će im potpora pomoći izgraditi lokalne inovacijske ekosustave i postići stvarne institucionalne promjene.’

 

 

Među projektima EIT HEI je odabran i projekt 4InnoPipe međunarodnog konzorcija u kojem je Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta punopravni partner, uz Health Hub kao pridruženog partnera.

Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta ovom prigodom je istaknula: „Vrlo smo ponosni što smo punopravni partner u EIT HEI inicijativi zajedno sa Sveučilištem u Helsinkiju, Sveučilištem Reutlingen, Akademskim sveučilištem u Kijevu te Verticalom na projektu 4InnoPipe. Remodelirat ćemo naše kanale akademskih inovacija od ideje do internacionalizacije, putem udruživanja snaga, dijeljenja stručnosti i udruživanja resursa kako bismo potaknuli inovacije i start-upove temeljene na zdravlju i održivosti. 4InnoPipe adresira ovaj izazov i ima za cilj osnažiti sveučilišta u svakoj fazi njihovog razvoja inovacija.“

Pridruženi partneri diljem Europe su Technical University of Liberec, AGRIVI, Wespa Spaces, Health Capital Helsinki, INNOPORT Reutlingen, PISAK-Poduzetnički inkubator Sisak, Fil Rouge Capital, SPARK Finland i Alfred Ritter GmbH & Co KG.

 

 

O projektu 4InnoPipe

Sveučilišta imaju potencijal širokog utjecaja na društvo i gospodarstvo kroz obrazovanje budućih poduzetnika i translacijuj rezultata akademskih istraživanja u inovativna i, naposlijetku, uspješna poduzeća. Međutim, ovaj uspjeh često je ograničen nedostatkom namjenskih resursa i nedostatkom stručnih aktivnosti potpore inovacijama i poduzetništvu unutar sveučilišta. Kao rezultat toga, ulaganja u jednu od četiri faze inovacijskog cjevovoda (ideja, izum, inkubacija i internacionalizacija) često se vrše nauštrb ostalih, čak i ako bi one bile jednako potrebne za učinkovit i nesmetan prijelaz ideja u održiva poduzeća. Kako bi sveučilišta postigla svoj puni učinak, potreban je odgovarajući sustav podrške na cijelom putu od ideje do pokretanja i ubrzanja.

 

 

4InnoPipe preuzima ovaj izazov i ima za cilj osnažiti sveučilišta u svakoj fazi njihovog razvoja inovacija. Ovaj pilot projekt ima za cilj poticanje akademskih inovacija od početka do kraja, s fokusom na tehnologije koje promiču zdrave ljude i zdrav okoliš: prehrambena tehnologija, eko-inovacije i održiva farmaceutika.

4InnoPipeov model suradnje temelji se na snažnoj komplementarnosti partnera, kako bi se maksimalno povećao utjecaj koji sveučilišta mogu imati u svojim regionalnim ekosustavima. Unutar konzorcija kojeg čine Sveučilište u Helsinkiju, Sveučilište Reutlingen, Akademsko sveučilište u Kijevu i Zagrebačka škola ekonomije i managementa, preoblikovat će se kanali akademskih inovacija od ideje do internacionalizacije, udruživanjem snaga, dijeljenjem stručnog znanja te udruživanjem resursa za jačanje zdravstvenih inovacija i inovacija temeljenih na održivosti, kao i start-upova sa sveučilišta.