d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Zaklada “Hrvatska za djecu” i Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” pokrenuli cool podcaste za djecu i mlade o zdravstvenoj (ne)odgovornosti – Od A do Zdravlja

S

erija podcasta o zdravlju i zdravstvenoj (ne)odgovornosti za „Next Generation“ mlade predstavljena je u Zagrebu. U vremenima kad se mladi sve više otuđuju te ne pronalaze kvalitetne odgovore u duhu vremena na mnoga njihova pitanja, pokrenuta je zajednička inicijativa Zaklade „Hrvatska za djecu“, Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te think tanka za zdravstvo Health Hub i serija podcasta o zdravlju i zdravstvenoj (ne)odgovornosti za psihofizičku dobrobit Generacije Next. Podcasti se mogu vidjeti na Youtube kanalu Zaklade

 

 

 

 

„Kao zaklada Vlade Republike Hrvatske mi nastojimo svojim aktivnostima utjecati na svakodnevno poboljšanje uvjeta života i rasta djece u Republici Hrvatskoj. Ovim podcastima „Od A do zdravlja“ želimo poboljšati zdravstvenu pismenost djece i mladih te učiniti njihov svijet boljim i kvalitetnijim, a roditelje te obrazovno stručno osoblje i samu zajednicu učiniti educiranijima i sigurnijima tako da progovaramo o konkretnim temama jezikom koji je prihvatljiv i zanimljiv djeci i mladima.“ – izjavila je upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“ Renata Gubić.

 

 

 

 

 

Na predstavljanju projekta u Zagrebu bili su prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak iz Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, upraviteljica Zaklade Renata Gubić, bivši nogometni reprezentativci, a danas treneri Jerko Leko i Nikola Pokrivač, ali i mladi sportaši – rukometni reprezentativci i igrači PPD Zagreb Zvonimir Srna i Paolo Kraljevića , bivša svjetska taekwondo prvakinja Kristina Tomić, bivši odbojkaški reprezentativac Fran Peterlin, plivač PK Medveščak, trener Aktivne Hrvatske Patrik Kramarić te mlada Patricija Ćolić. Predstavljanje je, kao i podcaste, moderirala Anita Galić.

 

 

 

 

 

„Jako smo sretni i ponosni što nas je Zaklada „Hrvatska za djecu“ pozvala da zajedno sudjelujemo u ovom projektu prenošenja poruke o bitnim temama koje se tiču zdravlja mladih putem potpuno novog pristupa i korištenja novih informacijskih tehnologija tj. snimanja podcasta, koji su mladima pristupačniji. Mi smo na tragu našeg velikog učitelja Andrije Štampara, koji je uvijek pronalazio nove načine prenošenja poruka o zdravlju te snimao filmove o zdravlju kako bi informirao javnost o istom, odlučili snimati podcaste. Želimo poručiti mladima da je zdravlje bitno, da ga moraju čuvati od samog početka do kraja života, da ga uvijek mogu unaprijediti, da mogu u svakom trenutku mijenjati životne navike i  da smo mi tu da im pomognemo.“ – izjalvila je profesorica, a ujedno i ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrije Štampar medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Kujundžić Tiljak.

 

 

 

 

 

Kroz pomno odabrane teme ovih podcast-a ili Cool Health Talks-a „Od A do Zdravlja!“ želi se na vrijeme poboljšati zdravstvenu pismenost djece i mladih, učiniti njihov svijet boljim i kvalitetnijim, a djecu i mlade, roditelje, obrazovno i stručno osoblje te zajednicu učiniti educiranijima i sigurnijima, kroz progovaranje konkretne teme koje su itekako prisutne, ali nedovoljno javne, često i nedovoljno rješavane.

 

 

 

 

Obrađene su tri teme koje su od iznimne važnosti za zdravstvenu, digitalnu i medijsku pismenost mladih a to su: mentalno zdravlje, spolno zdravlje i zdravi životni stilovi. Doprinos podcastima dalo je 12 stručnjaka i mladih relevantnih za tematiku uz interdisciplinarni pristup i neizostavni glas mladih. Ovi podcasti predstavljaju inicijalni zamašnjak Zaklade Hrvatska za djecu uz Školu narodnog zdravlja, da u duhu vremena u kojem živimo, poboljšavamo zdravstvenu, digitalnu i medijsku pismenost mladih na kreativan i suvremen način, baš kao što je naš Andrija Štampar, jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije, vizionarski radio desetljećima ranije snimajući filmove o narodnom zdravlju.

 

 


 

 

 

 

 

Sljedeća generacija (Generation Next), koja se ponekad naziva ‘Generacija Z’ ili ‘Gen Z’, uključuje djecu i mlade rođene nakon 1995./1996. Poznati su i kao ‘iGeneration’ i smatraju se prvom digitalnom generacijom koja neminovno odrasta uz pametne telefone i tablete, a većina ima pristup internetu. Dok su u EU „najrazličitija“ generacija kada je riječ o podrijetlu te najbolje educirani po stupnju obrazovanja, smatraju se najvulnerabilnijom generacijom na više razina.