d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Svjetlana Jakovac, predsjednica Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara: “Naš europski dan je poziv za boljim vrednovanjem i prepoznavanjem našeg doprinosa u zdravstvu!”

S

vjetlana Jakovac je predsjednica Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara, s 29 godina staža u struci i prepoznatljivo lice svoje profesije koje se kontinuirano usavršava i zagovara važan doprinos farmaceutskih tehničara u svakodnevnoj znanstvenoj skrbi.

Povodom Dana farmaceutskih tehničara, Health Hub je razgovarao s ovom iznimno energičnom i proaktivnom osobom koja iznimno cijeni cjeloživotnu izobrazbu (osim što voli svoj poziv farmaceutskog tehničara, magistra je ekonomije sa završenom Akademijom za politiku u zdravstvu), smatrajući kako je za bolje vrednovanje i afirmaciju njihove profesije važno promicati njihovu ulogu i zdravstvenoj administraciji i ostalim dionicima zdravstva.

 

Svjetlana Jakovac, mag. oec., farm. tehn., predsjednica Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara

 

 

Možete li nam na Dan farmaceutskih tehničara opisati vaš doprinos u ljekarničkom timu?

Farmaceutski tehničar je zdravstveni radnik srednjoškolskog obrazovanja, zaposlen u javnim ljekarnama, bolničkim ljekarnama, veledrogerijama, galenskim laboratorijima i na još mnogo mjesta koja su neposredno ili posredno vezana za ljekarništvo i pružanje ljekarničke skrbi.

Što sve radi farmaceutski tehničar u jednom danu? Puno toga!- bio bi najlakši odgovor. Dakle ovisi o tome gdje radi; farmaceutski tehničar u javnoj ljekarni prvenstveno komunicira s pacijentima, izdaje OTC lijekove, sudjeluje u primanju, naručivanju, slaganju lijekova, medicinskog materijala i ostalih medicinskih proizvoda, vodi brigu o skladištenju i rokovima, sudjeluje u izradi galenskih i magistralnih pripravaka, sudjeluje u administrativnim poslovima. Farmaceutski tehničar u bolničkoj ljekarni nema taj kontakt s pacijentima, no u svi  ostalim poslovima koje obavlja i tehničar u javnoj ljekarni sudjeluje vrlo aktivno. Farmaceutski tehničari u veledrogerijama aktivno sudjeluju u nabavi lijekova i potrošnog medicinskog materijala, u javnoj nabavi, a tehničari zaposleni u galenskim laboratorijima ili pogonima za proizvodnju lijekova i medicinskih proizvoda neizostavni su dio svakog segmenta rada proizvodnji.

 

 

Koji su lijepi a koji manje lijepi aspekti rada farmaceutskog tehničara?

Moram priznati da je meni osobno najljepši dio rad na galenskim ili magistralnim pripravcima, onaj dio posla temeljem svog znanja, primjenom nekoliko farmaceutskih supstancija i kombiniranjem, miješanjem ili drugim farmaceutsko-tehnološkim postupkom dobiješ novi gotovi proizvod ljekovitih svojstava. Također je i neposredan rad s pacijentima nešto što ostavlja trag na svima nama, dolaskom pacijenta kod nas po savjet on nam otvara dio svoje priče i vlastitog svijeta, a mi moramo svojim znanjem pokušati naći najbolje rješenje. Dakako, rad u ljekarničkom timu je osnova svakog posla pa tako i našeg; bez dobrog tima, povezanosti, dijeljenja znanja, učenja i stalnog educiranja nema dobrog farmaceutskog tehničara!

 

 

 

Morate li stalno učiti? Je li za Vas važna cjeloživotna izobrazba?

Da, cijeli zdravstveni sustav se razvija strahovitom brzinom i ne možemo si dozvoliti da stanemo s učenjem. No naravno, imamo u tom dijelu određenih problema; naime tehničari paradoksalno još uvijek nemaju tu obavezu stalne edukacije.

 

 

Možete li usporediti rad u ljekarni prije 20-ak godina i danas. Vidite li pomake?

Ima mnogo pomaka, asortiman proizvoda je svakim danom sve veći, količina informacija koju moramo znati pri obavljanju svih poslova stalno raste, pacijenti s kojima smo u kontaktu su sve educiraniji, a priprema proizvoda je sve sofisticiranija. Napredak je na svakom polju velik, te sada polako možemo vidjeti u kojem smjeru se treba razvijati naše zvanje.

 

 

Koje obrazovanje morate završiti da biste stekli zvanje farmaceutskog tehničara?

Farmaceutski tehničar je zdravstveni radnik sa srednjoškolskim obrazovanjem. Kako sam maloprije rekla, napretkom struke moramo se i mi dodatno educirati. Ono što bi nam trebao svima biti cilj je imati dobro educiranog, motiviranog i zadovoljnog farmaceutskog tehničara. No nažalost, naš sustav obrazovanja je takav da smo jedna od rijetkih zdravstvenih struka koja nema nastavak obrazovanja za farmaceutske tehničare. Pri tom ne mislim odlazak na fakultet, već uspostavu sustava obrazovanja koje bi farmaceutskim tehničarima omogućilo stjecanje novih specijaliziranih znanja na sljedećem stupnju obrazovanja, odnosno na prvostupnik ili „bakalarus“ stupnju.

 

 

 

 

Kakva je suradnja farmaceutskih tehničara na području Europe?

Kako sam na početku rekla, na ovaj dan se obilježava diljem Europe Dan farmaceutskih tehničara, a kako farmaceutski tehničari surađuju kroz Europsko udruženje farmaceutskih tehničara s kolegama diljem kontinenta, vidljivo je u kojem smjeru može ići i razvoj našeg zvanja. Uzmimo primjerice Dansku: tamo postoji dodatan sustav obrazovanja, koji omogućuje farmaceutskim tehničarima obavljanje dodatnih poslova, širenje djelokruga rada. Tako je i u Slovačkoj, Francuskoj i primjerice Portugalu. Trebali bi se ugledati na sustave koji funkcioniraju na tim razinama već neko vrijeme,  prepisati od njih smjernice i kriterije te zvanje farmaceutskog tehničara dignuti na višu razinu.

Godinama već nastojimo našim suradnicima poručiti da su farmaceutski tehničari educiran kadar, spreman za učenjem, svi mi znamo važnost timskog rada i doprinos pojedinca u ljekarničkim timovima, a na ovaj dan posebno artikuliramo važnost i uvažavanje tih znanja na razini administracije, ostalih kolega i javnosti.

U pripremi je novi Zakon o ljekarništvu koji bi nam trebao otvoriti put ka dodatnim poslovima, proširiti djelokrug rada, omogućiti stjecanje novih znanja i napredovanje struke, a prijedlog nam nudi opet nedorečenost, pa čak i podcjenjivanje. Malo sam na današnji dan farmaceutskih tehničara ogorčena i žalosna što, umjesto da koračamo kao tim s našim suradnicima, mi opet nailazimo na iste prepreke s kojima se suočavamo već više od 20 godina.

U želji da je pred nama svjetlija i vrednovanija budućnost, kolegama i kolegicama čestitam naš dan!