d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report SVAKI DAN JE VAŽAN / Zajednička suradnja svih dionika u ekosustavu onkološke skrbi za poboljšanje dostupnosti inovativnim terapijama

K

ao što smo svi svjesni, za oboljele od raka, svaki dan je važan… Nažalost, postoje značajne razlike u dostupnosti inovativnih onkoloških terapija za bolesnike diljem Europe. Skraćivanje vremena i ubrzana dostupnost ovih terapija pacijentima, uz ostale strateške aktivnosti, bit će ključna za borbu protiv raka u Europi, a tako i u Hrvatskoj. Ovaj članak dio je Special Policy Reporta “SVAKI DAN JE VAŽAN”, a koju je Health Hub kao jedinstveni regionalni healthcare policy think tank pokrenuo kako bi zdravstvenoj administraciji te stručnoj i široj javnosti prenio poruke iz vrijedne publikacije “Every Day Counts” (VINTURA uz podršku EFPIA-e) te kako bismo svim dionicima hrvatskog ekosustava onkološke skrbi, prenijeli važne poruke o dostupnosti inovativnih terapija diljem EU. Ovim Special Policy Reportom želimo dati “vjetra u leđa” Nacionalnom strateškom okviru protiv raka, te adresirati esencijalnu potrebu da se ubrza dostupnost inovativnim terapijama, uz rad na drugim strateškim područjima onkološke skrbi. 

 

 

Kako bismo smanjili goleme nejednakosti u dostupnosti inovativnim onkološkim terapijama među pacijentima europskih zemalja, potrebno je pronaći zajedničko razumijevanje i zajedničku perspektivu, jer su svi dionici dio trenutnog ekosustava u kojem djelujemo i niti jedan od uključenih dionika ne može samostalno riješiti današnje izazove.

Svi dionici ekosustava onkološke skrbi imaju ulogu u ostvarivanju ciljeva na šest područja rješenja. Oni to ne mogu učiniti samostalno i izolirano, budući da su radnje jednog dionika potrebne da bi radnje drugih dionika bile uspješne. U svakom od šest prioritetnih područja potreban je zajednički napor za osmišljavanje i daljnje osnaživanje učinkovitih rješenja.

 

Photo by Freepik

 

 

Prioritetne akcije su predstavljene po dionicima i po području rješenja. Ovaj pregled služi kao početna točka. To je poziv na daljnji dijalog, analizu i zajedničko rješavanje problema svih relevantnih dionika ekosustava onkološke skrbi, kako bi se dalje istražilo šest prioritetnih područja.

Sada nam je potreban kolaborativni pristup. Jer pacijentima je svaki dan važan.

 

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

 

Special Policy Report “SVAKI DAN JE VAŽAN”
prenosi zaključke i preporuke iz publikacije “EVERY DAY COUNTS” (VINTURA uz podršku EFPIA-e i partnera)

 

Special Policy Report “SVAKI DAN JE VAŽAN”
(VINTURA uz podršku EFPIA-e i partnera)
powered by

 

 

 

REFERENCE:
https://www.efpia.eu/publications/downloads/efpia/every-day-counts-improving-time-to-patient-access-to-innovative-oncology-therapies-in-europe/