d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Predstavljamo Vam Special Policy Report “PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI” – Zajedništvom do novih ideja i suradnji u nadolazećoj zdravstvenoj reformi! (koja uvelike stavlja naglasak na zdravstvenu pismenost građana)

P

oštovani partneri u zdravlju,

 

Povodom obilježavanja 95. godina od osnutka Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku kompanije Sandoz koja je implementirala izvrsnu inicijativu Zdravstveni rječnici, iznimna nam je čast predstaviti Vam posebnu publikaciju Health Hub-a u okviru Special Policy Reporta „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“ nadahnuti globalnom inicijativom „Health Literacy Champions“ koju je pokrenula Kristine Sørensen i Global Health Literacy Academy koju snažno podržavamo.

 

 

 

Istraživanja su pokazala da je zdravstvena pismenost povezana s ishodom liječenja, odnosno da niska razina zdravstvene pismenosti može imati dugoročne posljedice na zdravlje pojedinca te je povezana s lošijim zdravstvenim ishodima. Zdravstvena pismenost nadilazi tradicionalno shvaćanje zdravstvenog obrazovanja i uključuje ekološke, političke i društvene čimbenike koji određuju zdravlje. Cilj je tako sveobuhvatno shvaćenoga obrazovanja utjecati ne samo na odluke pojedinca o načinu života već i na podizanje svijesti o odrednicama zdravlja te na stavove, motivaciju i namjere u odnosu na zdravstveno ponašanje, na vještine i samoučinkovitost te u konačnici poticati individualne i društvene aktivnosti koje mogu dovesti do promjene odrednica zdravlja i ponašanja.[i]

 

 

 

Nadalje, suvremeni život i razvoj tehnologije donijeli su nove izazove poput digitalne zdravstvene pismenosti koja osigurava jednostavan pristup i bolju upotrebu digitalnih usluga u zdravstvu koje se pružaju. Integrirajući fokus na digitalnu zdravstvenu pismenost u susretima s bolesnicima povećava se ponašanje i zadovoljstvo pacijenata i profesionalaca uključenih u zdravstvenu skrb.

 

Općenito, pitanje zdravstvene pismenosti važno je za pacijente, profesionalce, pružatelje usluga, zdravstvene osiguravatelje i političare. Odgovornost je svih da osiguraju zdravstveno pismene putove (tzv. health literate pathways) u borbi protiv bolesti.

 

 

 

 

Slijedom navedenog, Health Hub kao jedinstveni think tank u regiji za zdravstvo i zdravstvenu industriju, kreirao je ovu prigodnu publikaciju i Special Policy Report „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“ uz brojne stručnjake – prvake zdravstvene pismenosti, predstavnike zdravstvene administracije, globalnih i nacionalnih javnozdravstvenih čelnika i lidera, predstavnike pacijenata i zdravstvene industrije.

 

 

 

 

Zahvaljujemo se svim dionicima ovog Special Policy Reporta, nadajući se da će ovo zajedništvo, na krilima odabranih najboljih praksi i znanstveno-kliničkih lidera, iznjedriti neke nove ideje i suradnje u nadolazećoj zdravstvenoj reformi koja uvelike stavlja naglasak na zdravstvenu pismenost građana!

 

Vjerujemo da ćete nakon ove publikacije na pitanje Europskog foruma pacijenata “Zdravstveno pismeni pacijenti – mogu li doista nešto promijeniti?” vidjeti kristalno jasan odgovor: Apsolutno!

 

 

Anita Galić, voditeljica Health Hub-a

 

 

 

[i] Zdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih, https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2018/10/Zdravstvena-pismenost_publikacija.pdf

 

 

 

 

 

Special Policy Report „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“