d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Povodom Svjetskog dana zdravlja pluća – Saznajte kako izgleda labirint za pacijenta od sumnje do dijagnoze raka pluća?

U

 

povodu Svjetskog dan zdravlja pluća, koji se svake godine obilježava 25. rujna, Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra i Hrvatska kuća disanja predstavlja svoju sveobuhvatnu javno-zdravstvenu kampanju „Ne brini“ i novu digitalnu komunikacijsku platformu www.govorimoorakupluća.com koje imaju za cilj podizanje svjesnosti o vodećem javnozdravstvenom problemu – važnosti informiranja pacijenata oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća tj. podizanja zdravstvene pismenosti oboljelih i njihovih obitelji.

 

 

 

Ovim putem pozivamo vas da nam se pridružite:

u subotu 25. rujna, s početkom u 11 h, na Cvjetnom trgu, u Zagrebu,  obilježavanju Svjetskog dana zdravlja pluća i javnom predstavljanju kampanje s popratnim programom.  

 

Tim će povodom biti postavljena instalacija u formi labirinta kako bi se simbolično prikazalo stanje pacijenta na putu od sumnje do dijagnoze, pa kroz dugačak i zahtjevan put liječenja. Labirint će biti dizajniran tako da će prolaznici imati priliku ući i tražiti izlaz, s uputama i bez, pri čemu će im se mjeriti vrijeme izlaska iz labirinta. Cilj je, naime, pokazati da bez jasnih uputa i odgovora stručnjaka vrijeme liječenja pacijentima može izgledati poput nasumičnog traženja izlaza iz najkompliciranijeg labirinta.

 

U 12 sati, ispred labirinta, predviđeno je održavanje panela na kojem će sudjelovati ključni stručnjaci iz područja prevencije, dijagnoze, liječenja raka pluća i drugih bolesti pluća, te prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Panel će voditi predsjednica Udruge Jedra Sandra Karabatić, MScN, BSN, RN, PhD student.

 

predsjednica Udruge Jedra Sandra Karabatić, MScN, BSN, RN, PhD student.

 

 

Na panelu će biti predstavljena i spomenuta digitalna komunikacijska platforma www.govorimoorakupluća.com koja će služiti kao središnje mjesto informiranja za oboljele, članove njihovih obitelji i zainteresiranu javnost. Osim navednog, predviđeno je i održavanje radionica pod vodstvom respiratornog fizioterapeuta koji će sve zainteresirane naučiti tehnike pravilnog disanja i relaksacije.

 

Kampanja „Ne brini“, kao i platforma www.govorimoorakupluća.com, predstavljaju potpuno novi integrirani pristup u informiranju pacijenata o dijagnostici, liječenju, očekivanim nuspojavama, stilu života s rakom pluća i drugih plućnih bolesti, prehrani, fizičkim i radnim aktivnostima te programu podrške tijekom liječenja.

 

Projekt je osmišljen kao odgovor na potrebe pacijenata i stručne javnosti da na jednom mjestu imaju jednostavan i lako dostupan pristup provjerenim i konkretnim informacijama. Kampanjom, kao što i sam naziv govori, želimo poslati poruku oboljelima i njihovim obiteljima da se „ne brinu“, jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im  potrebnu informaciju.