d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Održan simpozij „Medicina u okolnostima katastrofa – jesmo li spremni?

U

karlovačkom Gradskom kazalištu „Zorin dom“ 25. studenoga održan je I. Simpozij „Medicina u okolnostima katastrofa – jesmo li spremni?“.

Uz zapažena predavanja naših istaknutih stručnjaka i znanstvenika, Simpozij su pozdravili i zamjenica županice Karlovačke županije, dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar te gradonačelnik Grada Karlovca, g. Damir Mandić, a ispred domaćina i suorganizatora, g. Nikša Antica, ravnatelj Opće bolnice Karlovac, prim. dr. sc. Hrvoje Cvitanović, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnica Karlovac te Dr. Samija Ropar, predsjednica Povjerenstva Hrvatske liječničke komore u Karlovačkoj županiji.

 

 

Photo by Freepik

 

 

U svom uvodnom obraćanju, idejni začetnik i predsjednik Organizacijskog odbora, izv. prof. dr. sc. Josip Žunić istaknuo je:

„Medicina u okolnostima katastrofa“ interdisciplinarno je područje medicine koje u svijetu postoji godinama („disaster medicine“,„Katastrophenmedizin“), ali ne i u Hrvatskoj medicini u navedenom obliku.

Prije tridesetak godina doživjeli smo Domovinski rat, poslije „zaboravili“ dragocjena stečena iskustva koja je trebalo „oplemeniti“ novim znanjima da s pripremljenim planovima spremnije dočekamo nove katastrofe. Ovo je prvi u – nadamo se – nizu simpozija koji će upoznati i upozoriti našu medicinsku javnost na potrebu stvaranja našeg hrvatskog, jedinstvenog, medicinskog pristupa u borbi s katastrofama bez obzira na njihov uzrok.

Ovo bi trebao biti i poticaj za edukaciju i bolje uključivanje svih društvenih slojeva u zdravstvene probleme ciklusa katastrofe bez obzira na njene uzroke. Samo rana mobilizacija svih društveno-političkih, educiranih civilnih i vojnih zdravstvenih struktura može pomoći u ranijoj i sveobuhvatnijoj pripremi za nastup katastrofa.“