d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Mark Davis, Health Hub-ov ambasador inovacija na čelu kompanije Roche Hrvatska: “Podaci u zdravstvu su temelj budućnosti inovacija!”

P

rije nekog vremena je Vlada Republike Hrvatske predstavila vrlo važnu suradnju sa zdravstvenom industrijom i kompanijom Roche na pripremi i provedbi projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda. Ovakve suradnje su važan iskorak jer pacijentima omogućuju novi, inovativan pristup utemeljen na personaliziranoj medicini i učinkovitijem liječenju od malignih bolesti. Mark Davis je na čelu hrvatskog predstavništva kompanije Roche, jednog od najvećih svjetskih proizvođača inovativnih lijekova i medicinskih proizvoda, a kao ambasador inovacija posvećen je transformiranju zdravstvene zaštite u skrb utemeljenu na personaliziranome i data-driven pristupu.

 

Mark Davis, generalni direktor, Roche Hrvatska

 

 

Što inovacije znače za Vašu tvrtku?

Roche je posvećen razvoju inovativnih proizvoda u farmaceutskim i dijagnostičkim područjima. Zapravo, Roche je jedan od vodećih ulagača u istraživanje i razvoj u bilo kojoj industriji. U posljednjoj godini Roche je potrošio blizu 10 milijardi dolara u istraživanje i razvoj, stavljajući to odmah iza Applea u ukupnim ulaganjima. Zahvaljujući tim vodećim ulaganjima u industriji možemo donijeti nova terapijska i dijagnostička rješenja koja poboljšavaju zdravstvene ishode za pacijente i društvo.

 

 

 

„Obećanje koje inovacija nudi ostvaruje se tek kada pacijenti imaju pristup novim tretmanima i dijagnostičkim pristupima.“

  

 

Vaša je tvrtka lider na području personalizirane medicine, posebno u onkologiji. Koliko su inovacije važne za oboljele od raka?

Sve je više priznanja da je za optimiziranje strategija liječenja potrebno duboko razumijevanje genetike tumora i molekularnih karakteristika. Kad govorimo o personaliziranoj medicini, mislimo na to da će se duboko razumijevanje jedinstvenog profila tumora svake osobe upotrijebiti za usmjeravanje odabira najprikladnijeg liječenja baš kad je to potrebno. U Rocheu smo predani razvoju ne samo inovativnih lijekova, već i dijagnostičkih rješenja za usmjeravanje liječenja te, sve više, korištenjem anonimnih zdravstvenih podataka za potporu učinkovitom odlučivanju, a sve to vodi do održivijih zdravstvenih sustava.

 

 

„Podaci u zdravstvu će biti sastavni dio budućnosti inovacija!“

 

 

 

 Što predviđate budućnost inovacija u zdravstvu?

Kao zdravstvena tvrtka usredotočena na inovativna rješenja, vjerujemo da su podaci sastavni dio poboljšanja života pacijenata, osnaživanje liječnika koji ih liječe i zdravstvenih sustava koji se brinu o njima. Skupljanjem i analizom velike količine anonimiziranih zdravstvenih podataka o pacijentima, znanstvenici, pružatelji zdravstvenih usluga i kreatori politike mogu donijeti bolje, održivije i odluke utemeljene na dokazima. Prijedlog Europskog prostora za podatke o zdravlju od strane Komisije EU promicao bi razmjenu zdravstvenih podataka u cijeloj Europi radi bolje zdravstvene zaštite, boljeg kreiranja politike i boljeg istraživanja i inovacija. Roche podržava te napore zajedno s mnogim drugim dionicima koji vjeruju da će podaci biti sastavni dio budućnosti inovacija.

 

 

 

O inovativnom pristupu u kreiranju onkoloških zdravstvenih politika  Nema sumnje da rak ostaje veliki izazov zdravstvenim sustavima diljem Europe s obzirom na starenje stanovništva i napredak tehnologije. Zdravstvene politike mogu podržati inovacije kada razmišljamo o više od pukih troškova, već o tome kako ulaganja u zdravstvo učiniti učinkovitima i održivima. U onkologiji to bi nas trebalo dovesti do razmatranja povećanih napora u probiranju i ranom otkrivanju kako bi se mogla postaviti dijagnoza kada su tretmani najučinkovitiji i često je moguće izlječenje. Štoviše, pristupi poput personalizirane zdravstvene zaštite omogućuju nam da pomoću profila tumora pojedinog pacijenta odaberemo najučinkovitije liječenje, a ne gubimo novac na pristupe s malom vjerojatnošću uspjeha. To je bolje i za pojedinog pacijenta i za cjelokupni sustav. Hrvatska je napravila veliki napredak u području personalizirane zdravstvene zaštite ranije ove godine kada je vlada odobrila financiranje za sve metastatske onkološke pacijente da dobiju ovu vrstu dubinskog genetskog profiliranja za koje smo uvjereni da će podići standard liječenja za sve. Štoviše, Roche Hrvatska također je partner s ključnim dionicima u europskom Planu za borbu protiv raka, politici EU -a koja može pomoći Hrvatskoj da postigne bolje zdravstvene rezultate u onkologiji kroz brži pristup inovacijama, bolju uporabu podataka iz stvarnog svijeta (RWD) i osnaživanje pacijenata u cijelom njihovom individualni put od preventivnih programa do naknadnih tretmana.

 

 

Inovacije u zdravstvu – trošak ili investicija? Obećanje koje inovacija nudi ostvaruje se tek kada pacijenti imaju pristup novim tretmanima i dijagnostičkim pristupima. Kao vodeći ulagač u istraživanje i razvoj, naš poslovni model ovisi o tome da naši dionici prepoznaju vrijednost koju donosi inovacija. Istodobno, predani smo održivosti zdravstvenih sustava pa donosimo i nove pristupe nadoknadi troškova. Na primjer, bili smo pioniri u sporazumima koji povezuju neto cijenu koju primamo sa zdravstvenim ishodima pacijenata u stvarnom svijetu tako da primamo punu isplatu samo ako liječenje funkcionira kako je obećano. Na taj način pacijent, zdravstveni sustav i Roche imaju koristi od inovacija i sustav je uvjeren da dobivaju punu vrijednost za utrošeni novac. Ovo je jedan od načina na koji se vrijednost inovacije dijeli sa svim dionicima.

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //