d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Konferencija na temu otvorenih tehnologija i open sourcea (Croatian Linux Users’ Conference) – keynote speaker iz nizozemskog ministarstva zdravstva i popust za pratitelje Health Hub-a

N

akon dvogodišnje pandemijske pauze, 27. izdanje konferencije DORS/CLUC 2022 (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference), održat će se 19. i 20. svibnja 2022. na FER-u! Radi se o najvećoj i najdugovječnijoj regionalnoj konferenciji o slobodnom i otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux koja svake godine ugosti oko 30 izlagača i 500-tinjak sudionika.

Konferencija je posvećena developerskim i sistem – administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i Linux.

 

 

​Sve IT kompanije su svjesne da su open source sustavi i Linux svuda, te da naše digitalno društvo ne bi moglo funkcionirati, startupi nastajati i developeri razvijati bez otvorenih tehnologija. Vrijednost i poruka koju slobodne i otvorene tehnologije donose su bitne za mnoge skupine korisnika, za pojedinca, IT profesionalce, IT tvrtke, za obrazovanje, medicinu, ali i za poslovanje svih vrsta poduzetnika, istaknuo je Svebor Prstačić, predsjednik udruge HrOpen, jedne od organizatora konferencije.

Ističe i da je u današnje vrijeme gotovo nemoguće da male i srednje tvrtke, te startupi nisu temeljeni na alatima i tehnologijama otvorenog koda. Softver je daleko previše kompleksan da nešto gradite sami. No, unatoč važnosti i svijesti inženjera o širokoj primjeni otvorenih tehnologija, u širim krugovima se o njima malo govori.

 

 

Upravo iz tog razloga, Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet i Hrvatska udruga Linux korisnika organiziraju DORS/CLUC konferenciju, da bi posjetitelji komunicirali i širili iskustva u kontekstu primjene otvorenih tehnologija, otvorenih normi i slobodnog softvera i kako bi obrazovali i uputili korisnike u vrijednost koju OSS pruža.

Svi znamo koliko najveće tehnološke tvrtke zarađuju tako što korisnicima daju alate koji su besplatni, ali ne i slobodni, ne i otvoreni. Korištenjem takvih alata, mi i naši podaci postajemo proizvod. Kada je to osobni odabir, to je u redu. Kada je to odabir države za cijelo društvo – za školstvo, javni sektor i sigurnost, to je manje u redu, istaknuo je Svebor. Otvorene tehnologije jesu rješenja i katalizatori za vrlo teške probleme, kao što su održivi razvoj, transparentnost i meritokracija, digitalna suverenost i sigurnost – kojih će se mnogi predavači na konferenciji svakako dotaknuti.

Konferencija će ugostiti 30-ak izlagača, koji će posjetiteljima održati predavanja i radionice za IT profesionalce, ali i profesore informatike.

 

 

Što se tiče predavača, ističemo naše keynote speakere: Brenno de Winter, glavni službenik za sigurnost i privatnost u nizozemskom Ministarstvu zdravstva, socijalne skrbi i sporta, govorit će o nizozemskom rješenju temeljenom na otvorenom kodu, koje je pomoglo organizirati koordinaciju pandemije. Italo Vignoli, jedan od osnivača The Document Foundation i LibreOffice projekta, govorit će o digitalnoj suverenosti i na koji ju način LibreOffice uredski paket omogućava, Nancy Beers, osnivačica Happy Game Changers, će objasniti snagu gamifikacije u poslu i razvoju softvera otvorenog koda, a Douglas De Maio, manager openSUSE projekta, će predstaviti Linux distribuciju OpenSuse Leap i objasniti što sljedeće možemo očekivati od tog operacijskog sustava.

 

 

To je samo mali djelić bogatog i zanimljivog programa konferencije te Vas pozivamo da ga pogledate na linku https://2022.dorscluc.org/program/, a ulaznice su dostupne na https://www.entrio.hr/event/dorscluc-2022-10757.

 

 

HEALTH HUB izdvaja i neke specifične teme vezane uz zdravstvo:

 

 

 

POPUST ZA PRATITELJE HEALTH HUB-a:

Promo kod za 15% popusta na ulaznice, prilikom kupovine putem Entria: HHUBDC