d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Health Hub na promociji knjige “Iz trećeg svijeta u prvi” – Priča o singapurskom uspjehu i memoari Lee Kuan Yewa

Z

agrebačka škola ekonomije i managementa i nakladnička kuća MATE (Marketing Tehnologija) organizirali su promociju knjige „Iz trećeg svijeta u prvi, Singapurska priča: 1965-2000 Memoari Lee Kuan Yewa“, osnivača i oca modernog Singapura. Health Hub imao je čast sudjelovati na ovom hvalevrijednom događanju, s osvrtom na memoare najdugovječnijeg premijera neke države uz priču o transformaciji Singapura kroz misli karizmatičnog, kontroverznog oca – utemeljitelja Singapura, Leeja Kuan Yewa.

Rijetki su sićušnom Singapuru davali velike izglede za preživljavanje kad se osamostalio 1965. godine. Danas je bivše britansko trgovačko središte uspješna azijska metropola sa četvrtim najvišim prihodom po glavi stanovnika na svijetu.

Prema nekim istraživanjima, Singapur je proglašavan “najpametnijim” mjestom na svijetu, poznatim i po uspješnom zdravstvenom sustavu. Singapur je provodio koncept “Zdraviji građani znače zdravije gradove.” Budućnost zdravstva koju oblikuje administracija i njezini čelnici u konačnici odrežuju prosperitet samog grada i njegovih građana. Zdravstveni ekosustav koji podržava kontinuirano učenje i inovacije, gradi zajednice i nudi pouzdanu specijalističku njegu, te stavlja empatiju u središte svoje zdravstvene zaštite – sve je to dio singapurske filozofije zdravstvenog sustava. U Singapuru je ključni primjer toga Healthcity Novena – glavni plan zdravlja usmjeren u zajednicu u kojem infrastruktura poput pješačkih staza, podzemnih parkirališta i otvorenih zelenih površina, postoji kako bi nadopunila i poboljšala iskustvo građana i pacijenata. Grad čiji čelnici proaktivno razmišljaju o ovim aspektima pružanja zdravstvene zaštite samim time je “zdraviji”.

Upravo iz tog razloga rado smo se odazvali pozivu na promociju knjige o vizionaru Singapura!

 

 

Promociju knjige otvorio je dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa, dr. sc. Mato Njavro pozdravivši sve prisutne uvažene goste iz Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatskog diplomatskog kluba, Hrvatske gospodarske komore, te posebnu savjetnicu dekana za međunarodne projekte Kolindu Grabar-Kitarović. Zahvalio se i timu nakladničke kuće MATE Marketing tehnologija, a najveću zahvalu dekan je uputio prevoditelju knjige, gospodinu Josipu Lušiću.

Lee Kuan Yewa, osnivač i otac modernog Singapura, jedan od najdugovječnijih premijera na svijetu, izgradio je Singapur zaista iz trećeg svijeta u prvi svijet. Čovjek je to za kojeg veliki svjetski lideri kao što su  George Bush stariji i Margaret Tacher imaju samo riječi hvale, divljenja i kojega opisuju kao izuzetno važnog svjetskog lidera. Lee Kuan Yewa uspio je Singapur, zemlju bez ijednog prirodnog bogatstva, dovesti iz trećeg svijeta u prvi i učiniti ga liderom u obrazovanju, infrastrukturi, gospodarstvu, liderom u mnogočemu.

O knjizi su govorili Nj. E. gospodin Nebojša Koharović, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Indoneziji i Republici Singapuru, gospodin George Yeo, bivši ministar vanjskih poslova Republike Singapur, dr. sc. Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske te dr. sc. Mato Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Gospodin George Yeo, bivši ministar vanjskih poslova Republike Singapur u svom je online obraćanju istaknuo: „Singapur je uspješan jer je pronašao svoju jedinstvenu priču. Izgradio je dobre odnose sa SAD-om te istovremeno dobre odnose s Kinom. Duboko vjerujem da i Hrvatska kao mala država može stvoriti svoju jedinstvenu priču.“

 

 

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Indoneziji i Republici Singapuru, Nj. E. gospodin Nebojša Koharović na promociji knjige sudjelovao je online i podijelio je svoje viđenje vladavine Lee Kuan Yewa. „Singapur je toliko uspješan jer se uspostavio regionalni značaj i pokrenuo preporod tog dijela Azije“ – istaknuo je veleposlanik Koharović.

„Lee Kuan Yewa je pisao memoare kako bi pokazao da cijeli razvoj Singapura nije došao slučajno. Posvetio se nama možda nebitnim stvarima. Bio je sistematičan. Pomno je planirao svaki svoj korak i u knjizi su dobro vidljivi elementi modernog vođe koji je sa svojim timom uspio stvoriti Singapur kao uspješnu modernu državu kakvu i danas poznajemo. Nakon što se povukao s mjesta premijera i prepustio vodstvo mlađim generacijama izazvao je veliko štovanje naroda.“ – istaknuo je ministar Malenica u jednom od svojih navoda.

Veliku pažnju Lee Kuan Yewa posvećivao je i obrazovanju. Ulagao je u obrazovanje svojih ljudi na najboljim svjetskim sveučilištima i njihova stečena znanja primijenio u razvoju državne uprave, gospodarstva i obrazovnog sustava. Zagrebačka škola ekonomije i managementa blisko surađuje sa sveučilištima u Singapuru što studentima daje mogućnost studentske razmjene, te studente iz Singapura dovodi na studij ZŠEM-a.

Na samom kraju predstavljanja knjige, čestitku za uspješno vođenje Zagrebačke škole ekonomije i managementa ministar Malenica uputio je dekanu dr. sc. Mati Njavri te predsjedniku Upravnog vijeća dr. sc. Đuri Njavri.

 

Knjigu je moguće kupiti na: https://www.mate.hr/product/2319/iz-treceg-svijeta-u-prvi