d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”- Prof. dr. sc. Mario Laganović: “Uz poboljšanje ranog otkrivanja, nakon 20 godina napokon imamo i nove učinkovite terapije!”

H

Health Hub je kao jedinstveni regionalni think tank za zdravstvo i zdravstvenu industriju u suradnji sa Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru Svjetskog dana bubrega pokrenuo Special Policy Report s najrelevantnijim dionicima zdravstvenih politika na području kronične bubrežne bolesti, kako bi podržao misiju i ciljeve inicijative „Desetljeće bubrega“ “ (The Decade of Kidney ™- AAKP) / EKHA u Hrvatskoj, uz brojne institucionalne partnere, stručna udruženja, udruženja pacijenata i zdravstvenu industriju.

U okviru Special Policy Reporta i Foruma sudjelovao je i prof. dr. sc. Mario Laganović, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju HLZ-a, koji su dali doprinos zaključcima.

 

 

prof. dr. sc. Mario Laganović, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju HLZ-a

 

 

 

“Inicijativa kojom nastojimo podići svijest o kroničnoj bubrežnoj bolesti kao važnom javnozdravstvenom problemu je izuzetno značajna. Kronična bubrežna bolest uvijek prolazi nekako „ispod radara“ kada govorimo o kroničnim nezaraznim bolestima. Svi su vrlo dobro upoznati s problemom arterijske hipertenzije, šećerne bolesti, debljine i zna se koje rizike nose.

Kronična bubrežna bolest je zapravo tu izvan fokusa, a sve prethodno navedene bolesti mogu dovesti do kronične bubrežne bolesti  i onda se značajno komplicira njihov tijek što određuje i ishod tih pacijenata.

Jako je važno osvijestiti kroničnu bubrežnu bolest u svim segmentima; i kod bolesnika, u općoj javnosti, kod nadležnih institucija koje kreiraju javnozdravstvene politike i naravno, kod zdravstvenih stručnjaka. Bitno je postići razumijevanje značaja ranog otkrivanja kronične bubrežne bolesti – to je ključna stvar na kojoj moramo raditi da podignemo svijest i znanje o KBB-u, a na taj način ćemo moći djelovati na vrijeme i spriječiti njezine komplikacije.

 

 

 

 

 

Ishode liječenja možemo poboljšati ne samo sa lijekovima, nego i mjerama zdravog života koje kao Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju uvijek ističemo kroz 8 zlatnih pravila, kako na Svjetski dan bubrega, tako i tijekom cijele godine. Riječ je o 8 preporuka zdravog življenja koje doprinose očuvanju bubrežnog zdravlja.

Jako je važno zdravo živjeti, zdravo se hraniti, imati optimalnu tjelesnu težinu, kontrolirati vrijednosti svog šećera i tlaka,  jer na taj način možemo spriječiti razvoj ili rano otkriti kroničnu bubrežnu bolest.

Naravno da su tu vrlo važni lijekovi kada preventivnim mjerama ne možemo liječiti pacijenta; tu danas postoje novi lijekovi koji obećavaju i od kojih puno očekujemo da će konačno nakon ere tzv. „ACE inhibhitora“ moći učiniti nešto na zaustavljanju pogoršanja kronične bubrežne bolesti. Tu primarno mislim na tzv. „SGLT2 inhibitore“ za koje imamo velika očekivanja i već sada pokazuju izvrsne rezultate ne samo u nefrologiji nego i s kardiološke strane tako da konačno imamo nešto novo nakon dvadesetak godina od otkrića „ACE inhibitora“ kao skupinu lijekova koja može nešto učiniti.”

 

 

 

 


 

 

 

SPECIAL POLICY REPORT “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”