d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Prvi HealthComm Talks u organizaciji Health Hub-a i Val grupe otvorio temu povjerenja u zdravstvu i najavio jedinstveni regionalni HealthComm Forum!

N

iti jedan od stupova povjerenja ne može samostalno vratiti povjerenje u zdravstvo, već je potrebna suradnja te pravovremena, otvorena i transparentna komunikacija svih dionika, zaključeno je na jučerašnjem prvom HealthComm Talks panelu koji je okupio predstavnike iz svih područja zdravstva – regulative, proizvodnje lijekova, predstavnika zdravstvenih ustanova, pacijenata, ljekarništva i veledrogerija te poslovne zajednice, a ujedno je bio i prilika za predblagdansko druženje i planiranje budućih inicijativa unutar zdravstvenog ekosustava.

 

 

 

Prema nedavnom istraživanju Val grupe i Ipsosa Nulti kvadrant preko 40 % građana izgubilo je povjerenje u zdravstvene institucije, pretežito javne.

Upravo iz tog razloga, komunikacijski trendovi u zdravstvu fokus su HealthComm Foruma koji je planiran za svibanj 2023. godine i kojemu će biti cilj vratiti narušeno povjerenje građana u institucije i struku.

 

 

 

 

„Rezultati ovogodišnjeg Nultog kvadranta potaknuli su nas na ozbiljno promišljanje potrebe za drugačijim pristupom u komunikaciji tema u zdravstvu. Kvalitetnu i otvorenu komunikaciju želimo pozicionirati u samu srž zdravstvene djelatnosti. Vjerujem da puno možemo ostvariti suradnjom te učiti od sporta kao bakljonoše kolektivnog optimizma i zajedništva“ – istaknula je uvodno Anita Galić, osnivačica HealthHuba.

 

 

 

 

„Istraživački novinarski laboratorij JourLab je 2021. godine proveo istraživanje u kojem je između ostalog istraživao razinu povjerenja u različite profesije. Rezultati govore da hrvatski građani najviše vjeruju medicinskim sestrama (82,1%), liječnicima (75,7%), znanstvenicima (68,7%), vojsci (66,5%) dok najmanje povjerenja iskazuju sucima, bankarima, ministrima u vladi i političarima općenito. Ovi rezultati su jasan signal struci da je potrebno poraditi na kreiranju relevantnog, stručnog sadržaja namijenjenog pacijentima, a da bi se smanjio utjecaj netočnih informacija“ – kazala je Ana Gongola, članica Uprave i direktorica Sandoza te članica Izvršnog odbora HUP- Udruge proizvođača lijekova te dodala: „Ti rezultati stavljaju na nas i odgovornost. Jedan od projekata koji smo zato započeli 2019. u Sandozu je Zdravstvena pismenost, u sklopu kojeg smo pripremili 15 zdravstvenih rječnika iz terapijskih područja koja su vodeći uzroci pobola i smrtnosti u Hrvatskoj, a koji sadrže osnovne pojmove koje bi pacijent trebao znati kako bi mogao razumjeti svoju bolest.“

 

 

 

 

“Za izgradnju novog povjerenja potrebna je intenzivnija suradnja javnog i privatnog sektora te pravovremena, transparentna i otvorena komunikacija.”

 

 

 

 

Marija Crnjak, novinarka Poslovnog dnevnika osvrnula se na potrebu za provođenjem sustavne reforme zdravstvenog sustava kao preduvjeta za bolju strukovnu praksu u budućnosti: „Povjerenje je važno, ali je danas narušeno. Svi gajimo određen love & hate odnos prema zdravstvenim djelatnicima, imamo s jedne strane izbor za najdoktora na društvenim mrežama, ističemo povjerenje u naše liječnike, a s druge strane imamo nepovjerenje prema zdravstvenom sustavu – pri čemu moramo napraviti jasnu razliku između privatnog i javnog sektora, koji i dalje ima svoje izazove, radi kojih i govorimo o potrebi za reformom zdravstva“ te se dotakla teme provođenja komunikacijskih kampanja u javnom sektoru: „Medijske kampanje poželjne su u temama od nacionalnog interesa i trebaju biti dozvoljene i javnim institucijama, no samo ako su transparentne jer time jačamo i povjerenje kod sugrađana.“

 

 

 

 

„Povjerenje se gradi godinama, a gubi preko noći. Da bih imao uspješne rezultate moram imati apsolutno povjerenje u liječnike, kinezioterapeute, trenere. Ključ je u boljoj komunikaciji između građana i liječnika. Ljudi vjeruju nama vrhunskim sportašima jer smo sve postigli vlastitim radom i zalaganjem, ništa nam nije poklonjeno“ – zaključio je Anđelo Kvesić, europski zlatni karatist, dvostruki osvajač svjetske bronce u karateu te najbolji sportaš Grada Zagreba 2022.

 

 

 

 

Mario Aunedi Medek, član Uprave Val grupe moderirao je panel raspravu na kojoj su na temu „Možemo li vratiti povjerenje u zdravstvo i na što se kladimo u 2023.?“ uz Gongolu, Crnjak i Kvesića sudjelovali i Marija Bubaš, državna tajnica pri Ministarstvu zdravstva te Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, koji su se osvrnuli na dosadašnje izazove tijekom pandemije te najavili odlučne iskorake hrvatske zdravstvene administracije i javnog zdravstva u ka zdravstvenom prosvjećivanju građana kao dio cjelovite reforme hrvatskog zdravstva #ZdravljeJePrvo.

Više informacija o HealthComm Forumu 2023. javnosti će biti dostupno uskoro, a svi oni koji žele biti aktivan sugovornik ili partner Foruma mogu pronaći više informacija na web stranicama: https://healthcommforum.com/