d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

CLOSE THE GAP / WCD 2022: Komparativno izvješće o raku u Europi – Koliko inovacije mijenjaju ishode liječenja? (EFPIA, IHE)

O

vaj članak je dio serije “ZA JEDNAKU DOSTUPNOST ONKOLOŠKOJ SKRBI” obzirom na europske standarde, a koju je Health Hub kao jedinstveni regionalni healthcare policy think tank pokrenuo povodom Svjetskog dana borbe protiv raka (4. veljače). Svjetski dan borbe protiv raka se ove godine provodi pod krilaticom „CLOSE THE GAP“.

 

 

Komparativno izvješće o raku u Europi daje pregled aktualnog stanja onkološke skrbi u Europi. Kreirano je od strane švedskog Instituta za zdravstvenu ekonomiku, te odražava glavne trendove u onkološkoj skrbi diljem Europe, uključujući ishode pacijenata, teret bolesti i dostupnost  pacijenata skrbi i liječenju, nudeći i potencijalna rješenja za borbu protiv raka. EFPIA je između ostalih partner koji je podržao ovo Komparativno izvješće o raku u Europi te želi podržati misiju da svaki europski građanin koji se suoči s dijagnozom raka u može imati koristi od optimalnog liječenja i skrbi.

 

Originalno izvješće možete pročitati OVDJE.

 

 

Gledajući konkretne mogućnosti i potencijal inovacija u onkološkoj skrbi, uz istovremeno adresiranje postojećih barijera za boljom dostupnošću istih pacijentima, potrebni su koordinirani napori cijele onkološke zajednice. EFPIA Oncology Platform pozdravlja ponovni fokus europskih institucija i država članica na onkološku skrb, uz identificiranje tri prioritetna područja koja mogu imati veliki utjecaj na bolju iskoristivost inovacija te promicanje budućeg napretka u onkološkoj skrbi :

 

 

PRIORITET 1: POBOLJŠANJE ODRŽIVOSTI I INTEGRIRANJE ONKOLOŠKE SKRBI

Kao odgovor na sve veću incidenciju i prevalenciju raka, kreatori zdravstvenih politika na europskoj i nacionalnoj razini trebaju prioritizirati borbu protiv raka, uključujući dostatne izvore financiranja za prevenciju, probir, liječenje i preživljenje (tzv. survivorship).

 

 

PRIORITET 2: UBRZATI VRIJEME POTREBNO DA ONKOLOŠKI BOLESNIK DOBIJE NOVE TERAPIJE

Kako bi se omogućila pravodobna dostupnost pacijenata obećavajućim novim terapijama koje nude bolje ishode liječenja, regulatori, procjenitelji zdravstvenih tehnologija i donositelji odluka o stavljanju lijekova na listu (i financiranju) trebaju pratiti evoluirajuće trendove, prepoznavajući potrebu za procjenom koristi s fokusom na pacijenta, uz razmatranje novih (tzv. surogat) krajnjih točaka liječenja, sveobuhvatan pacijent pristup i odgovarajuće praćenje podataka tijekom vremena koji potvrđuju očekivane koristi lijeka na ishode

 

 

PRIORITET 3: RAZVOJ PRILAGOĐENE MODELE ODREĐIVANJA CIJENA I FINANCIJSKE NAKNADE U ONKOLOGIJI

Novi modeli određivanja cijena i naknade za onkološke terapije imaju potencijal za ubrzavanjem  dostupnosti istih terapija pacijentima, dopuštajući osiguravateljima bolje upravljanje kliničkim neizvjesnostima, utjecaj na zdravstveni proračun i održivost zdravstvenih sustava, uz pružanje dovoljnog poticaja za inovacije. Zdravstvena industrija je spremna na zajedničku suradnju sa svim dionicima, kako bi se poticalo šire i prikladno usvajanje novih modela financiranja diljem zdravstvenih sustava u Europi te kako bi struka i pacijenti imali koristi od znanstvenog napretka u onkološkoj skrbi.