d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Projekt „TIP TOP GENERATION“ – Doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić: “Pokrenimo se i pomozimo da naši mladi prihvate zdrave životne navike!”

Z

a editorial u okviru projekta TIP TOP GENERATION razgovarali smo s doc. prim. dr. sc. Vanjom Slijepčević Saftić, dr. med., spec. ped., subspec. dječje neurologije, ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koja se i tijekom Press & Policy Bruncha u okviru projekta dotaknula važne teme toksičnog stresa te povezanosti tjelesne aktivnosti s mentalnim zdravljem.

 

 

 

 

doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dr. med., spec. ped., subspec. dječje neurologije, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
(photo by Jelena Balić Photography)

 

 

 

Tjelovježba, balansirana prehrana, dovoljno sna i podržavajući odnosi sa obitelji i vršnjacima su osnovni postulati zdravog odrastanja. Zvuči jednostavno, zar ne? Pa ipak, globalni porast rapidnog povećanja broja djece i mladih sa mentalnim, neurorazvojnim i emocionalnim poteškoćama, kao i problemom prekomjerene težine, danas su u središtu pozornosti i postaju jedno od ključnih pitanja za stvaranje novih strategija zdravog odrastanja.

Bavljenje tjelovježbom utječe na brojne metaboličke procese, ali i na razvoj mozga. Djeca koja su tjelesno aktivna uspješnije usmjeravaju pažnju,imaju bolju „radnu memoriju“, reduciraju impulzivnost i imaju bolja postignuća u školi. Tjelesna aktivnost akcelerira lučenje hormona koji pospješuju „plastičnost mozga“, istovremeno dramatično smanjujući učinak stresogenih hormona. Ovo je od osobitog značenja, obzirom da stresogeni hormoni u djetinjstvu vode brojnim neurorazvojnim i emocionalnim poteškoćama, a dugoročno utječu na bolesti krvožilja, autoimune i maligne bolesti.

Epidemija debljine, vezana uz nezdrave prehrambene navike i manjak tjelovježbe negativno korelira sa razvojem inteligencije. Povezanost prekomjerne tjelesne težine u djece i njezinog utjecaja na limitiranje razvoja mozga djece i mladih tema je o kojoj se počelo intenzivno promišljati i koja je trenutno u centru istraživanja neuroznanstvenika. Prehrana bogata ugljikohidratima dovodi do reduciranja moždanih mreža, koje su uključene u korelaciju donošenja odluka temeljenih na nagrađivanju sa kognitivnom kontrolom.

Rezultat su smanjene kognitivne sposobnosti i postignuća, uključivo školski uspjeh, uz porast anksioznosti i depresivnosti.

A sada, vrijeme je i za dobre vijesti! Na sve navedene negativne činitelje mi možemo utjecati, uzimajući u obzir sve spoznaje, koje su danas, poput kockica u mozaiku, čiju sliku sasvim jasno vidimo.

Gdje? U obitelji, vrtićima, školama.

Tko? Roditelji, odgojitelji, učitelji, profesori, sportaši.

Kako? Jednostavno, jer kada postoji autentična volja, uspjeh je zagarantiran.

Stoga, pokrenimo se i pomozimo da naši mladi prihvate zdrave životne navike, kako bi imali priliku razviti sve svoje potencijale za bolju i zdraviju Hrvatsku.

 

 

 

 

“Pokrenimo se i pomozimo da naši mladi prihvate zdrave životne navike, kako bi imali priliku razviti sve svoje potencijale za bolju i zdraviju Hrvatsku!”

 

doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dr. med., spec. ped., subspec. dječje neurologije, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba